Κοινωνία Τρίτη 22/03/2022, 22:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Στόχος μας η προστασία των πολιτών από ανακριβή, υβριστικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα

«Μιλώ για τις περιπτώσεις που η χυδαία επίθεση μένει στην ουσία αναπάντητη και οι συκοφάντες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια, οικονομική ή άλλη».

Οικονόμου: Στόχος μας η προστασία των πολιτών από ανακριβή, υβριστικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα

«Μια παρέμβαση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, που έρχεται να ενισχύσει και το κύρος των θεσμών, αλλά και να θωρακίσει την αξιοπρέπεια των πολιτών» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη Βουλή κατά την κατάθεση της τροπολογίας για την ευθύνη του Τύπου.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος. Η λειτουργία του Τύπου είναι κομβική για το δημοκρατικό μας Πολίτευμα και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Στο Σύνταγμα περιγράφονται σοφά και με ακρίβεια οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του, ώστε να διασφαλίζεται τόσο ο Τύπος, όσο και το Πολίτευμα αλλά και η προστασία των πολιτών από ανακριβή, υβριστικά και δυσφημιστικά δημοσιεύματα. Επίσης, ορίζεται ότι ο τρόπος της προστασίας καθορίζεται με σχετικό Νόμο».

«Δεν μιλώ για τη δημοσιογραφική κριτική, όσο σκληρή και αν είναι. Δεν μιλώ για ειδήσεις ή απόψεις που γράφονται σε έντυπα και θεωρούνται από ορισμένους αναληθείς ή που κάποιος πιστεύει ότι τον θίγουν, αλλά γνωρίζει και αυτός κατά ποιου πρέπει να στραφεί και η Δικαιοσύνη ποιον μπορεί να κρίνει και τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας στη συνέχεια να γνωρίζουν σε ποιον θα εκτελεστεί μια ενδεχόμενη απόφαση κύρωσης. Και σε καμιά περίπτωση φυσικά, τίποτα από αυτά δεν συνιστά λογοκρισία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Μιλώ για τις περιπτώσεις που η χυδαία επίθεση μένει στην ουσία αναπάντητη και οι συκοφάντες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια, οικονομική ή άλλη. Και με τον τρόπο αυτό εξευτελίζουν εκτός από τους θιγόμενους, τη Δικαιοσύνη, τις διωκτικές Αρχές, τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας και στέλνουν επικίνδυνα μηνύματα στην κοινωνία».

Ο κ. Οικονόμου σημειώσε ότι αφορά περιπτώσεις όπου:

  • Ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος είναι πρόσωπα άγνωστα ή αχυράνθρωποι που τοποθετούνται, ώστε να ματαιώνουν την όποια αξίωση υφίσταται κατά του εντύπου από θιγόμενους πολίτες.
  • Ο Διευθυντής και ο Διευθυντής Σύνταξης, που κατεξοχήν σχετίζονται με τη ύλη του εντύπου, είναι αχυράνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα (ενίοτε υπερήλικες, αλλοδαποί).
  • Εκχωρούν εικονικά απαιτήσεις σε οικείους τρίτους, ώστε να μην ικανοποιούνται επιδικασθείσες αξιώσεις θιγόμενων πολιτών
  • Εμφανίζονται χωρίς περιουσιακά στοιχεία, ενόσω οι πραγματικοί ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη περιουσία, ώστε να μην ικανοποιούνται επιδικασθείσες αξιώσεις θιγόμενων πολιτών.

«Η επιδίωξη των ρυθμίσεων που φέρνουμε σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις αυτές» είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι δεν είναι στόχος «να γίνεται η οποιαδήποτε παρέμβαση στο τι θα γράφει κανείς, καμιάς μορφής λογοκρισία το επαναλαμβάνω. Γίνεται ορατή η ταυτότητα του εντύπου, των ιδιοκτητών του, των υπευθύνων για αυτά που γράφονται και καθίσταται δυνατή η εφαρμογή των όποιων κυρώσεων τυχόν επιβληθούν».

Αναλυτικά με τη νέα ρύθμιση απαιτείται:

  • Υποχρέωση αναγραφής ιδιοκτήτη, νομίμου εκπροσώπου, Διευθυντή και Διευθυντή Σύνταξης.
  • Υποχρέωση ο Διευθυντής και ο Διευθυντής Σύνταξης να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων.
  • Επικουρική ευθύνη του ιδιοκτήτη του εντύπου για επιδικασθείσα αποζημίωση σε θιγόμενο πολίτη, όταν η περιουσία του εντύπου δεν είναι επαρκής.
  • Προβλέπεται για κάθε παραβίαση των διατάξεων διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ανά περίπτωση που επιβάλλεται από το Ε.Σ.Ρ., συνταγματική ανεξάρτητη Αρχή και όχι από κάποια κυβερνητική ή κρατική υπηρεσία. Σημειώνω ότι το Ε.Σ.Ρ. απλώς διαπιστώνει την τήρηση ή μη των συγκεκριμένων διατάξεων και τίποτα παραπάνω.
  • Τα βεβαιωμένα πρόστιμα παρακρατούνται από τα πρακτορεία διανομής πριν από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση (κατάσχεση εις χείρας του πρακτορείου από τρίτο ή εκχώρηση απαίτησης σε τρίτο).
  • Στο αίτημα του εντύπου για αναστολή εκτέλεσης της κύρωσης προσμετράται η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη και τυχόν καταδίκες σε βάρος της εφημερίδας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News