Πολιτική Πέμπτη 4/11/2021, 13:17
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τέλος στην πώληση νέων Ι.Χ. με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030

Ποιες «πράσινες» μεταρρυθμίσεις φέρνει η κυβέρνηση – Απαγόρευση των καυστήρων πετρελαίου σε νέα σπίτια από το 2023

Τέλος στην πώληση νέων Ι.Χ. με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030

Τέσσερις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που αφορούν το περιβάλλον και τον ενεργειακό προσανατολισμό προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνει η «πράσινη ατζέντα» της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πρώτα και πάνω απ’ όλα ο κλιματικός νόμος, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων. Και βεβαίως το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα που οδηγεί με χρονοδιαγράμματα την Ελλάδα σε μια ανάπτυξη «η οποία από τη μια θα προσφέρει καθαρή και φθηνή ενέργεια αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες».

Απαγόρευση των καυστήρων πετρελαίου σε νέα σπίτια από το 2023 – Ποιες περιοχές αφορά

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πράσινη πολιτική αφορά και την καθημερινότητα, η οποία και θα βελτιωθεί, καθώς στα πλαίσια του κλιματικού νόμου αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Παραδείγματος χάρη, όπως είπε, από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, ενώ από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί» σημείωσε.

Γνωστοποίησε ακόμη πως την Παρασκευή θα βρεθεί στη Χάλκη για να εγκαινιάσει την πρωτοβουλία GR – eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών στην πράσινη εποχή «κάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους», όπως ανέφερε.

«Πρωταγωνίστρια στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη η Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως η Ελλάδα «παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη» θυμίζοντας πως «το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -ή και νωρίτερα- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη».

«Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο» πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ακόμη πως η θέση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. «Στις συζητήσεις που είχαμε, παραδείγματος χάρη, με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και μέσω της Ελλάδας θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά» ανέφερε συγκεκριμένα. 

«Στήριγμα απέναντι στις ανατιμήσεις μία ισχυρή ΔΕΗ»

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ που ολοκληρώνεται σήμερα χαρακτηριζοντας ενθαρρυντική τη ζήτηση. «Σήμερα θα ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, 1,35 δισ. ευρώ τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν πάρα πολλοί σημαντικοί και αξιόπιστοι επενδυτές, σε μία εξαιρετικά ενθαρρυντική αποτίμηση. Με το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της εταιρείας, με την τιμή της μετοχής σήμερα στα 9 ευρώ όταν -θυμίζω- την παραλάβαμε στο 1 ευρώ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας» ανέφερε.

Τόνισε ακόμη πως «μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει ταυτόχρονα όμως και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».

«Η καθαρή ενέργεια, λοιπόν, μετατρέπεται σε νέο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Εκεί θα κινητοποιούνται στο εξής δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, παράγοντας πλούτο και νέα απασχόληση. Και οι πιο έτοιμες χώρες για την πράσινη μετάβαση θα είναι και οι κερδισμένες του μέλλοντος» κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News