Πολιτική Παρασκευή 24/09/2021, 15:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Eκχωρούν τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση

Αλ. Τσίπρας: Eκχωρούν τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση

Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της επιχείρησης ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ», κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «δίνει περισσότερα από όσα ζητούσαν από εμάς οι δανειστές και καταφέραμε να κρατήσουμε». Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες σε «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές» και προειδοποίησε το δ.σ. της ΔΕΗ ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες».

«Ακούγοντας την είδηση για την εκχώρηση -και όχι πώληση- του 17% της ΔΕΗ αισθάνθηκα οργή και ματαίωση. Επί 4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα: Την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τα κρατήσει όλα. Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, και τα δίνει όλα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Όπως υποστήριξε «πρόκειται για μια επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, σε μια περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει».

«Ενώ θα έπρεπε να έχουμε μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για τη μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει και καμία δυνατότητα να τον ασκήσει, διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό δημόσιο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι πολύ χειρότερη ακόμα και από το σχέδιο του κ. Σαμαρά, καθώς το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ».

«Η εκχώρηση θα γίνει με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής από το ελληνικό Δημόσιο. Αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ» παρατήρησε.

Τόνισε επιπλέον πως «στόχος θα έπρεπε να είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων» κάτι που – όπως υποστήριξε – «είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον».

«Εδώ, ξεπερνιέται μια ‘κόκκινη γραμμή’. Απευθυνόμαστε στους πολίτες, που θα πληρώσουν το μάρμαρο μέσω των λογαριασμών, για ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές» συνέχισε και κλείνοντας προειδοποίησε το δ.σ. της ΔΕΗ «πριν προχωρήσει στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις, ότι θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές, καθώς είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News