Πολιτική Τετάρτη 22/09/2021, 15:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ – Στ. Κούλογλου: Τα καρφιά, οι τριγμοί και το παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ – Στ. Κούλογλου: Τα καρφιά, οι τριγμοί και το παρασκήνιο

Με μία διορθωτική δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου επιχείρησε να κατευνάσει τις εσωκομματικές αναταράξεις που πυροδότησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η τοποθέτησή του περί «ισοπαλίας» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Στο άρθρο του στον ιστότοπο tvxs λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου στου ΣΥΡΙΖΑ o κ. Κούλογλου ασκούσε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως θα έπρεπε να αφήσει ανοιχτό το να μη διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ και πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα έπρεπε να συνοδεύονται «από εμπεριστατωμένη οικονομική τεκμηρίωση». «Ούτε ο Α. Τσίπρας μπορεί να θεωρήσει τη ΔΕΘ ως αφετηρία μιας νέας αρχής, όπως είχε προαναγγελθεί. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θίγουν καίρια θέματα σε μια σειρά από τομείς, αλλά έμοιαζαν αποσπασματικά και δεν έγιναν αντιληπτά ως ένα συνολικό σχέδιο και μια πειστική πρόταση αλλαγής» έγραφε ο ευρωβουλευτής του κόμματος.

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Κούλογλου, έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αν εσυ είδες ‘ισοπαλία’ στη ΔΕΘ, μάλλον χρειάζεσαι γυαλιά. Αν ονειρεύεσαι πρωθυπουργό ‘εκ προσωπικοτήτων’ που θα υπαγορεύσουν τα διάφορα κέντρα είσαι βαθιά νυχτωμένος».

Ακολούθησε η παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «αυτογκόλ». «Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με επιτυχία τους συλλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Για να τους πετύχουμε, χρειαζόμαστε και μπορούμε τη νίκη στις εκλογές. Όχι ισοπαλία. Όλοι και όλες μαζί. Με πρόγραμμα, συλλογική προσπάθεια, πειστικότητα και συνοχή. Και φυσικά Όχι αυτογκόλ» έγραψε σε tweet του.

Οι εσωκομματικοί διαξιφισμοί συνεχίστηκαν με τον κ. Κούλογλου να υπεραμύνεται σε τηλεοπτικές του δηλώσεις της αρχικής του τοποθέτησης. «Είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία και κανείς δεν θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα του λόγου… Ήταν μία ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός έδρας» δήλωσε. «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μου έχει πει ότι μπορώ να υπογράφω τα άρθρα με την κριτική μου και την υπογραφή μου. Από την λογοδιάρροια του Facebook, εγώ είμαι εμβολιασμένος» είπε ενώ σε ό,τι αφορά τον Π. Πολάκη σχολίασε: «Δεν θέλω να ασχοληθώ με τις αναρτήσεις του Πολάκη, έχω πιο σημαντικά πράγματα».

Το βαρύ κλίμα φάνηκε να αμβλύνεται την επομένη, καθώς ο κ. Κούλογλου επανήλθε με μία «διορθωτική» δήλωση στην «Αυγή»: «Για να σταματήσει η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων με αφορμή μια ενδεχομένως άστοχη διατύπωσή μου, ξεκαθαρίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα να προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρρήξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» ανέφερε, σε μία εμφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Όπως γράφει η «Καθημερινή» ο κ. Κούλογλου έφτασε να «φλερτάρει» με την αποπομπή του από την ευρωομάδα του κόμματος. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη ως επικεφαλής της ευρωομάδας τη Δευτέρα και την Τρίτη γα να συζητήσουν το θέμα. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο Kontra Channel παραδέχθηκε ότι μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως θα ήταν αδύνατον να μη ζυγίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, αλλά κυρίως τις δημόσιες αποδοκιμασίες κορυφαίων στελεχών, όπως του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «θα έπρεπε να σας πω και εγώ ότι έχω σοβαρότερα πράγματα να κάνω από το να σχολιάζω τα σχόλια του κ. Κούλογλου».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News