Πολιτική Πέμπτη 14/10/2021, 19:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

Υπεγράφη η νέα συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

Κ. Μητσοτάκης: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

Ως «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη νέα πενταετή συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία περιγράφει τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου. 

«Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας», δήλωσε, χαρακτηριστικά. 

Επεσήμανε δε, ότι εφεξής οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. «Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους». 

Διαβάστε επίσης: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια επιτυχία της χώρας που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας. «Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται κι από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». 

«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της, θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας». 

Για να συμπληρώσει ότι «η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση». 

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Με απειλές απαντά η Τουρκία

«Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι οι δράσεις της Ελλάδας εδράζονται στην ειρήνη, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία, αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα για τις βορειοατλαντικές σχέσεις. Ευχαρίστησε δε, την Αθήνα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News