Πολιτική Τετάρτη 29/09/2021, 07:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Πώς αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Οι αναλυτές διεθνώς από την πρώτη στιγμή είδαν την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ως ακόμη ένα βήμα προς την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, το οποίο και επιταχύνθηκε μετά και τη συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία). Όλοι λοιπόν περίμεναν να δουν πώς θα αντιδράσει η αμερικανική πλευρά, με την οποία η χώρα μας επιδιώκει επίσης εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες» ήταν το πρώτο σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία. 

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο της συμφωνίας 

                    Πόσα δαπανούν Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην Άμυνα

Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News