Πολιτική Πέμπτη 7/10/2021, 19:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε με 191 «ναι» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Εγκρίθηκε με 191 «ναι» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Το πράσινο φως στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την προμήθεια τριών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, άναψε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον διαξιφισμό μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 191 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονταν από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. «Ναι» ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. 

Αντίθετα, κατά της συμφωνίας τάχθηκαν 109 βουλευτές, οι οποίες προέρχονταν από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. 

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους. 

Κ. Μητσοτάκης: Διακαής πόθος οι τρεις φρεγάτες

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε την πολυεπίπεδη διάσταση της αμυντικής συμφωνίας. «Την περασμένη Τρίτη συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν τη συμφωνία για τη νέα εταιρική στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Μία συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής». 

Διαβάστε επίσης: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις ερίζουν για συμμετοχή στο πρόγραμμα των φρεγατών

Αναφερόμενος στην αγορά των τριών φρεγατών είπε πως «οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα τριάντα χρόνια». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά». «Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί, ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει». 

Είπε επίσης ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του ‘θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε’. 

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι «η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά», αφήνοντας αιχμές κατά του Π. Καμμένου. Σχολιάζοντας στη συνέχεια αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε: «Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης… Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η συμφωνία υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας». «Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ‘ναι’ στη συμφωνία» σημείωσε. 

«Απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το ‘παρών’ σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας» συνέχισε. Παρατήρησε επιπλέον πως «η αρχική τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν θετική» και διερωτήθηκε: «τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;». 

Αλ. Τσίπρας: Πόσο θα φθάσει ο λογαριασμός;

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί «νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες». 

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;». 

Εστιάζοντας στη συνέχεια στο οικονομικό κόστος της συμφωνίας, σχολίασε το παρακάτω: «Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες… Πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός;». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News