Πολιτική Πέμπτη 7/10/2021, 16:10
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το 2020 τώρα το απορρίπτετε

«Η Ελλάδα έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το 2020 τώρα το απορρίπτετε

«Tο 2021 δεν είναι 2015, η Ελλάδα έχει μία οικονομία που αναπτύσσεται» και πλέον «έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Ξεκινώντας ειδικότερα τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια – και με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής τους ΜέΡΑ25 που προηγήθηκε – ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκδηλη αμηχανία» του κ. Τσίπρα «κάθε φορά που ο κ. Βαρουφάκης τού θυμίζει την εμβληματική κωλοτούμπα του 2015».

«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφετε είναι απόκοτο των εγκληματικών πολιτικών της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια χώρα όπου η οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορα βήματα, η ανεργία μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις, μία Ελλάδα όπου μειώνονται οι φόροι για όλους τους Έλληνες, μία Ελλάδα υπερήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η χώρα έχει σήμερα την οικονομική δυνατότητα, σχεδιάζοντας μακροπρόθεσμα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες εδώ και πάνω από μία δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Είπατε ότι η συμφωνία είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Πείτε να γνωρίζουν οι Έλληνες, οι Γαλλοι και οι Τούρκοι που εμφανώς δεν χαίρονται με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Οφείλετε μία ειλικρινή απαντηση στον ελληνικό λαό αν και αυτή τη συμφωνία θα την καταγγείλετε με ένα νόμο κα ένα άρθρο εφόσον ο ελληνικός λαος σας εμπιστευτεί την τύχη του τόπου».

Απαντώντας στη συνέχεια στην κριτική του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής σημείωσε: «Αν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι, αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».

«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συνέχισε. Τόνισε ακόμη πως η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. 

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του Αλ. Τσίπρα για το αν μπορεί η χώρα να αγοράσει και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale σχολίασε: «Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν. Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος. Να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε».

Κλείνοντας την δευτερολογία του είπε στον κ. Τσίπρα: «Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News