3 ΣΕΝΑΡΙΑ

Με περιορισμούς έως το Πάσχα

Με περιορισμούς έως το Πάσχα

Τα βήματα με τα οποία θα πετύχουμε την λεγόμενη ανοσία, περιέγραψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αρχές Ιανουαρίου θα έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα – δύο ημέρες μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer – αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα βγούμε από τους περιορισμούς πριν τα τέλη Φεβρουαρίου όπου μετά και την δεύτερη δόση εμβολιασμού, θα αρχίσει να επιτυγχάνεται η ανοσία του πληθυσμού.

Συνεπώς ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα μακρύ ακόμα δρόμο μέχρι να επιστρέψουμε στην λεγόμενη «κανονικότητα» καθώς «για να κάνουμε το μαζικό εμβολιασμό που θέλουμε θα χρειαστούν αρκετοί μήνες». Αναφερόμενος άλλωστε στο θέμα της νυχτερινής διασκέδασης, απάντησε πως δεν πρόκειται οι περιορισμοί να αρθούν πριν το Πάσχα, δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου. Σχολιάζοντας το παρών ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που θα κάνουμε Χριστούγεννα, τα οποία φέτος θα περιλαμβάνουν έως 9 άτομα στο οικογενειακό τραπέζι. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το λελογισμένο άνοιγμα που θα κάνουμε δεν θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στην εξίσωση του λιανεμπορίου, τον μόνο κλάδο που μπορεί να ανοίξει εντός Δεκεμβρίου, καθώς ήδη χθες ο κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε και τυπικά, πως έως τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, εστίαση, σχολεία, νυχτερινή διασκέδαση και δικαστήρια.

Τα τρία σενάρια για το λιανεμπόριο
Οσον αφορά λοιπόν το θέμα του λιανεμπορίου, αυτή την στιγμή είναι όλα ανοιχτά. Είτε να ανοίξει με αυστηρούς βεβαίως όρους σε όλη την χώρα, είτε να ανοίξει ανάλογα την επιδημιολογική εικόνα, είτε ακόμα και να μην ανοίξει καθόλου, ακολουθώντας το μοντέλο Γερμανίας. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα με αυστηρούς κανόνες, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθεί επιδημιολογικά, αυτή ην εβδομάδα. 
Από το άνοιγμα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, όπως έχει γράψει ξανά το MR. Οι εικόνες από τα Harrods στο Λονδίνο επιτείνουν αυτή την πεποίθηση.

Προσφυγή στην Χάγη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την απόσυρση του Ορούτς Ρέις, καθώς συνέβη λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ . Ο πρωθυπουργός ζήτησε μία περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Αγκυρα και αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό τότε να έρθει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στην ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένοι όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφής, έχοντας την πεποίθηση πως «η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος» όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Χθες ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας από τον υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News