Πολιτική Τετάρτη 2/12/2020, 13:19 ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Το επόμενο βήμα

Υπαρκτή αλλά αργή η μείωση των κρουσμάτων -  Απομακρύνεται η στρατηγική «ακορντεόν»

Lockdown: Το επόμενο βήμα

Την παράταση του lockdown έως την 14ης Δεκεμβρίου, το νέο ορόσημο για την ισχύ των μέτρων, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το άνοιγμα σχολείων – ακόμα και των Δημοτικών – αλλά και της εστίασης έχει απομακρυνθεί αισθητά καθώς η υποχώρηση των κρουσμάτων, είναι μεν υπαρκτή, αλλά γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και δεν αφήνει περιθώρια για «μαζική» άρση των περιορισμών που θα αυξήσει την κινητικότητα.  Η εστίαση άλλωστε όπως έδειξαν όλες οι έρευνες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης του ιού και δεν αφήνει περιθώρια για ρίσκο. Οσον αφορά τα σχολεία δεν ισχύει το ίδιο – δηλαδή δεν έχει καταγραφεί υψηλή μεταδοτικότητα – αλλά κρίνεται ως λάθος να ανοίξουν για μόλις λίγες ημέρες, πριν την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, αυξάνοντας την κινητικότητα των γονέων σε ένα χρονικό σημείο που έχει επιτευχθεί με πολύ κόπο μείωση της μεταδοτικότητας.  

Συντηρητικό άνοιγμα  

Κατά τα λοιπά η πρωθυπουργική φράση στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας πως «θα προχωρούμε με βάση τα δεδομένα και όχι με βάση ημερομηνίες» δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι ανακοινώσεις που θα κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ρισκάρει σε καμία περίπτωση ένα «πισωγύρισμα» που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρίτο λοκ ντάουν και θα επιχειρήσει να ανοίξει η οικονομία σε βασικές δραστηριότητες, ώστε να κινηθεί η αγορά, με πολύ συντηρητικό τρόπο. Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν την στρατηγική του Μαξίμου ως ένα διάστημα που η οικονομία θα λειτουργεί «στο ρελαντί» ώστε να μην χρειαστεί νέο λουκέτο.

Συνεπώς οι σκέψεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για τακτική «ακορντεόν» απομακρύνονται, καθώς κρίνεται καλύτερο τόσο για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους να είναι ανοιχτή η οικονομία έστω και σε βασικές δραστηριότητες, παρά το ολικό άνοιγμα και ακολούθως ένα νέο ολικό κλείσιμο.  

Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει την Παρασκευή και τα πιο μακροπρόθεσμα βήματα. Δηλαδή με πιο τρόπο και πότε θα βγούμε από το τούνελ και θα επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα. Κατά πληροφορίες αυτό θα γίνει όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.  

Τέλος, όσον αφορά τα χθεσινά κρούσματα που σκαρφάλωσαν και πάλι πάνω από τα 2.000, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς συγκριτικά με την προηγούμενη Τρίτη είναι πεσμένα κατά 10%. Το ποσοστό πάντως επιβεβαιώνει πως η πτώση επέρχεται με πολύ αργό ρυθμό που επιτείνει τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω: σε ένα άνοιγμα με πολύ προσεκτικό τρόπο.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News