Πολιτική Δευτέρα 7/12/2020, 13:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώσεις Στ. Πέτσα: Τι θα μείνει κλειστό έως 7 Ιανουαρίου

Ανακοινώσεις Στ. Πέτσα: Τι θα μείνει κλειστό έως 7 Ιανουαρίου

Κλειστά έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα μείνουν τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες και τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία παρατείνεται η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η απαγόρευση συναθροίσεων και η νυχτερινή κυκλοφορία.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και ατομική άθληση έως τριών ατόμων για ατομικά σπορ.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής plf, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδό τους και θα μπαίνουν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά την άπαξ επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις Εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των γιορτών ο κ. Πέτσας προανήγγειλε πως θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Απαντώντας παράλληλα σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως τα SMS μετακίνησης θα παραμείνουν στη ζωή μας. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει εξαίρεση από τον κανόνα της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21.00 ειδικά ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τις παραμονές των δύο εορτών απάντησε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τις επόμενες μέρες «αν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο πέρα από το συνηθισμένο ωράριο».

Αυξημένη κατά 20% η κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο lockdown

Αιτιολογώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό».

Όπως μάλιστα ανέφερε ενδεικτικά, συγκριτικά με το πρώτο lockdown, στο δεύτερο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% αν και τα περιοριστικά μέτρα έιναι ουσιαστικά τα ίδια. 

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. «Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» σημείωσε. 

Επανέλαβε παράλληλα πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε». «Ας ξεπεράσουμε την κόπωση ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε τον κορωνοϊό οριστικά τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπεύθυνη στάση ώστε να υποχωρήσει το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News