Πολιτική Δευτέρα 7/12/2020, 12:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: H Toυρκία επιθυμεί τον διάλογο

Ερντογάν: H Toυρκία επιθυμεί τον διάλογο

Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει στη διένεξη με Ελλάδα και Κύπρο για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, έχοντας επί τάπητος το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ενωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε τονίσει ότι «πρέπει να συζητήσουμε για συνέπειες απέναντι στην Τουρκία», ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται δεκτή η τακτική της «ανοικτής και κλειστής πόρτας» που εφαρμόζει η Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα των κυρώσεων βρίσκεται στην ατζέντα του συμβουλίου. 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο, παρότι οι ενέργειές της δείχνουν το αντίθετο, με την έκδοση δύο νέων navtex για ασκήσεις μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και ανοικτά της Κρήτης.

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας δεν είναι υπέρ της έντασης, αλλά της ειρήνης, της συνεργασίας και της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση περνάει μέσα των διαπραγματεύσεων, βασιζόμενων σε αμοιβαίο σεβασμό» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύνοδο μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέπει την «πειρατική νοοτροπία» που επιδεικνύουν άλλες χώρες, ώστε να την περιορίσουν σε μια στενή λωρίδα χωρικών υδάτων. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμό… δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News