Πολιτική Κυριακή 19/09/2021, 13:06
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ 85Η ΔΕΘ

Αλ. Τσίπρας: Κοστολογημένες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – Αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης

«Δεν είναι για πανηγυρισμούς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία - Εξαπάτησαν τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους» - Τι είπε για τις ανατιμήσεις, τον ΕΝΦΙΑ, την e-food αλλά και τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες

Αλ. Τσίπρας: Κοστολογημένες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – Αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης

«Κοστολογημένες» χαρακτήρισε τις προτάσεις που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ενώ έριξε το «γάντι» στον πρωθυπουργό καλώντας τον «αν τολμά να προκηρύξει εκλογές».

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει, με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε αυτός επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και τολμά, ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι» είπε συγκεκριμένα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

«Οι ψευτοκουτσαβακισμοί περί ‘γαλοπούλας’ δείχνουν αδυναμία»

Σχολιάζοντας μάλιστα την αναφορά του πρωθυπουργού ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» είπε πως «αυτοί οι ψευτοκουτσαβακισμοί περί ‘γαλοπούλας’ δεν αναδεικνύουν πυγμή αλλά αδυναμία. Θα συνιστούσα στον κ. Μητσοτάκη να είναι πιο φειδωλός, ιδίως όταν κρύφτηκε προεκλογικά από την τηλεμαχία. Εγώ θα είμαι εκεί όταν έρθει η ώρα. Να δω τι δικαιολογία θα βρει αυτή τη φορά» δήλωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει «μία σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης και κάθε φορά που καταθέτει προτάσεις είναι κοστολογημένες». «Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. τα υπόλοιπα είναι έκτακτα – η διαγραφή χρέους είναι άπαξ» πρόσθεσε.

«Στόχος η νίκη με διαφορά στις εκλογές»

Για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά». «Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα υπάρξουν εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως αυτό δεν υπάρχει στις σκέψεις του, δεν το πιστεύει και δεν έχει στη σκέψη του να κάνει καμία προετοιμασία. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

«Αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη»

Κληθείς να απαντήσει πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας αντέκρουσε την κριτική που του ασκεί ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Μιλά εκείνος που δεν γνωρίζει πόσο έχει μία φρατζόλα ψωμί».

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του σχετικά με τη μεσαία τάξη είπε πως δεν ήταν επιλογή του να επιβαρυνθεί, αλλά «ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος». «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη» πρόσθεσε.

Για την χρηματοδότηση των μέτρων που πρότεινε είπε ότι «υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης». «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε» καθώς «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προειδοποίησε.

«Εργασιακή ζούγκλα» – Πώς σχολίασε την υπόθεση e-food

Έκανε επίσης λόγο για εργασιακή ζούγκλα και παρατήρησε πως «αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές, που ανοιχτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της, είναι κάτι που είχε τη δυνατότητα να το κάνει η εταιρεία επειδή ο νόμος Χατζηδάκης της έδωσε αυτή τη δυνατότητα».

«Η δική μας δέσμευση είναι σαφής: δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας. Άρα αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι, θα έχουν τα δώρα τους, τις άδειές τους» είπε. «Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ενώ εξέφρασε την εκτίμησε πως ο υπουργός Εργασίας και ο πρωθυπουργός δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά επειδή «ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών».

«Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και φιλοδωρήματα»

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα μέτρα στήριξης των νέων σχολίασε πως «κατανοεί τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με μία κοινωνική κατηγορία που έχει αμελήσει και έχει στοχοποιήσει δύο χρόνια».

«Για ό,τι συνέβαινε επί δύο χρόνια αυτοί που είχαν την ευθύνη για την κυβέρνηση ήταν οι νέοι άνθρωποι. Ήταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αυτοί που κοπήκαν μαζικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νέας γενιάς. Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και φιλοδωρήματα, θέλουν όραμα και σχέδιο. Αυτά δεν είναι μέτρα που μπορούν να δημιουργήσουν μία αλλαγή στην καθημερινότητα των νέων ανθρώπων» πρόσθεσε.

«Αυτές οι συνθήκες ανασφάλειας και της αβεβαιότητας στην εργασία αφορά κυρίως χιλιάδες νέους ανθρώπους. Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα και αυτό που πρέπει να βάλουμε στόχο ως χώρα είναι η αντιμετώπιση του brain drain και του δημογραφικού» συνέχισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τη μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει»

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα της απαλλαγής φορολογίας για γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. «Αυτή την έρμη τη μεσαία τάξη πρέπει κάποια στιγμή να την ορίσουμε. Βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη εβδομάδα και είπε ότι το μέτρο αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και όταν είδαμε τα νούμερα του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώσαμε ότι ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μονο το 13% των Ελλήνων φορολογουμένων. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ;» διερωτήθηκε για να συμπληρώσει: «800.000 ευρώ ακίνητη περιουσία έχουν μονο 24.000 φορολογούμενοι, δηλαδή το 0,4%. Γι΄αυτό το 0,4% θα νομοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης. Νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τη μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο.

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη Ν.Δ.».

«Δεν είναι για πανηγυρισμούς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία»

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά «δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία».

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για «το διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας». Καταλόγισε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από lockdown – για να δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν «μαγική εικόνα» για την ανάκαμψη.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη» τόνισε και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

«Ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια» τα μέτρα της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Αναφερθείς στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία». «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ: Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για τη ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

«Εξαπάτησαν τους συνταξιούχους»

Κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση πως εξαπάτησε τους συνταξιούχους. «Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» είπε, ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις παρατήρησε: «Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων… Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ». «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα είναι «λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

«Ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν».

«Δεν βρήκαν μια κουβέντα για να αποδοκιμάσουν την αθλιότητα Μπογδάνου»

Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς. «Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ’ τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε. Όπως είπε, προεκλογικά η κυβέρνηση κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων και «σήμερα αυτό είναι μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες». Σχολιάζοντας την επιλογή του Θ. Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είπε ότι είναι ανησυχητική πολιτικά και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο».

Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν».

«Ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό»

Σε ό,τι αφορά την πανδημία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη και πως κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη. «Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο “Μωυσής” ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες» παρατήρησε.

Διατύπωσε ακόμη επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το θέμα των εμβολιασμών που «δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό, αυτό είναι το μήνυμά μας».

Υπογράμμισε πως το κόμμα του «έχει μια πάρα πολύ σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού» και πως όλοι οι βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι, ενώ για τον κ. Πολάκη είπε ότι «δεν επείσθη από κανένα, εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής».

«Πυρά» για το πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του καθώς όπως είπε, «είναι θέμα ισονομίας». «Τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε μένα; Πόσες μέρες θα ήταν πρώτο θέμα στα κανάλια το ότι ο πρωθυπουργός έχει ψευδές πόθεν έσχες;» διερωτήθηκε.

Τι είπε για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες

Σε ερώτηση με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» στην οποία αναφέρθηκε χθες απάντησε πως «το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει όραμα στον τόπο εφαρμόζοντας διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας». Το κρίσιμο δίλημμα, όπως είπε, είναι «αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή αν θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, θα έχουμε κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική; Ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες;». «Εμείς δεσμευόμαστε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική με στόχο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας» συνέχισε.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Ερωτηθείς τι εννοούσε με τη χθεσινή αναφορά του ότι θα μπουν σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι της κοινωνίας  απάντησε πως «εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου. Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ’ ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις», είπε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News