Πολιτική Σάββατο 18/09/2021, 19:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας – Δραστική μείωση του ΕΦΚ

Οι βασικοί άξονες της «νέας αρχής»

Αλ. Τσίπρας: Διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας – Δραστική μείωση του ΕΦΚ

Την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συμπυκνώνεται σε αύξηση του κατώτατου μισθού, πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και ουσιαστικά μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας, παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων έκανε λόγο μία εξουσία, η οποία είναι «ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών, καταστρέφει τις παραγωγικές δυνάμεις και διευρύνει τις ανισότητες». 

«Τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών είναι τόσο μεγάλα που υπερβαίνουν τις παλιές πολιτικές συνταγές. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας. Κανένα τέχνασμα επικοινωνίας δεν μπορεί να καλύψει τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.  

Δίνοντας το σύνθημα για την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κοινωνία χρειάζεται μια νέα αρχή, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της τιμιότητας και της σκληρής δουλειάς. «Τα όνειρα των νέων δεν χρειάζονται megabytes και χαρτζιλίκια» σχολίασε, παράλληλα. 

Ειδική μνεία έκανε και στη μεσαία τάξη, η οποία -κατά τον ίδιο- εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια. «Όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά έκανε τη ζωή τους χειρότερη» πρόσθεσε, επικαλούμενος -όπως υποστήριξε- το κύμα ακρίβειας, την κατάργηση του 8ώρου και στην απώλεια του αισθήματος ασφάλειας. 

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνάει για την πλειοψηφία των Ελλήνων ούτε για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνάει για μια ελίτ, λίγων και ισχυρών, που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας για να οικειοποιηθεί τις θυσίες όσων πλήρωσαν για την κρίση. Αυτό δείχνουν οι επιλογές του για το εργασιακό νομοσχέδιο, για την παιδεία και για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για τον πτωχευτικό κώδικα».

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να καταγγείλει την ύπαρξη «γαλάζιων golden boys, τα οποία έχουν στήσει ένα χρυσό πάρτι. Αυτό δείχνει ο διπλασιασμός των μετακλητών υπαλλήλων και των μισθών τους». «Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε στα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «η χώρα κυβερνάται με προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με χρήμα από την τσέπη του φορολογούμενου». «Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε τέτοιο καθεστώς μονοκαλλιέργειας στην πληροφόρηση. Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής». 

Το σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης 

Περιγράφοντας τους άξονες της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος. «Σε κυβερνητικές θέσεις θα βρίσκονται και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων, προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατά ανάγκη στο κόμμα». 

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για την αποσύνδεση κόμματος – κράτους, μέσω της κατάργησης: 

  • Του νόμου για το επιτελικό κράτος 
  • Της προεδρίας της κυβέρνησης 
  • Των υπέρογκων αμοιβών σε στελέχη οργανισμών κοινής ωφέλειας 
  • Των μετακλητών υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα 

Επίσης, δεσμεύτηκε για:

  • Την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας
  • Την αναμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας, με αποκλειστικούς διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων, και επιλογή της ηγεσίας από τη διάσκεψη της Προεδρίας της Βουλής. 
  • Την ενίσχυση του ΑΣΕΠ με ταυτόχρονη κατάργηση των εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεων
  • Την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη της Προεδρίας της Βουλής.

«Στο δικό μας μυαλό δεν έχουμε τα δικά μας μυαλά, αλλά τους φορολογούμενους που πληρώνουν αυτό το δημόσιο κράτος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ένα δημοκρατικό και προοδευτικό κράτος.

Τα μέτρα για την οικονομία

Όσον αφορά την στήριξη της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τα παρακάτω:

  • Διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • Κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη 
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν ολίγοις, μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης, μείωση 50% για τη βενζίνη και μείωση 93% για το πετρέλαιο θέρμανσης. 
  • Αξιοποίηση των μετοχών του δημοσίου στις τράπεζες και ανάκτηση του management σε τουλάχιστον μία συστημική τράπεζες
  • Αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα αγοράς ενός μέρους των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους
  • Προστασίας α’ κατοικίας και αγροτικής γης
  • Προοδευτική μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, ανεξαρτήτως επαγγέλματος. 

Ειδική αναφορά έκανε και στην ενεργειακή πολιτική, προαναγγέλλοντας: 

  • Ρύθμιση της αγοράς μέσω της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού 
  • Επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου 
  • Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα
  • Το 50% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα προέρχεται από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της κατανομής του ½ των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες

Προστασία της Εργασίας  

Προτού παρουσιάσει το σχέδιο για την προστασία της εργασίας, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί στην περίπτωση του efood, το οποίο «εκμεταλλεύτηκε τον κατάπτυστο νόμο για τα εργασιακά για να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας. Είδαμε όμως την ελπιδοφόρα αντίδραση της κοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ισχυροποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποκατάσταση του δικαιώματος προσφυγής στη διαιτησία, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, καθώς και:

  • ρύθμιση τηλεργασίας
  • μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκι ή έχουν ανανεούμενη σύμβαση ορισμένου χρόνο.
  • ενίσχυση του ΑΣΕΠ και των κοινωφελών προγραμμάτων
  • καθιέρωση ενός πιλοτικού προγράμματος 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά κέρδη για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν σε αυτό
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία

Νέο ΕΣΥ

Ειδική αναφορά έκανε και στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να φθάσουμε το 7% του ΑΕΠ για τις δαπάνες υγείας. 

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι ο πρώτος μισθός των γιατρών θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ, με αντίστοιχη προσαρμογή και των υπόλοιπων μισθολογικών κλιμάκων, ενώ προανήγγειλε την ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και τον τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ (πρωτοβάθμια υγεία). 

Δεσμεύτηκε δε, για: 

  • 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια 
  • 10.000 προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας 

Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Για την Παιδεία, επιπλέον, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τα παρακάτω: 

  • Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων 
  • Αύξηση των προσλήψεων καθηγητών – μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια  
  • Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας 
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 

Έτοιμος για εκλογές

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε έτοιμος για κάθε εκλογικό σενάριο, εκφράζοντας την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας, μέσω μιας προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης. «Όποτε κι αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να συρθεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει όσους αυτή την στιγμή υποφέρουν. Κι αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία». 

«Είμαστε έτοιμοι, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι νίκη και προοδευτική κυβέρνηση ή νέες εκλογές περιπέτειας και εκβιασμού» έκλεισε την ομιλία του. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News