Πολιτική Πέμπτη 3/06/2021, 15:55
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εργασίας: Τι απαντά για ρεπό και υπερωρίες

«Άλλο ένα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Υπ. Εργασίας: Τι απαντά για ρεπό και υπερωρίες

Για «διαστρέβλωση των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζοντας ως «άλλο ένα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ» τα περί πληρωμής των υπερωριών με ρεπό. Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται».

«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Δυνατότητα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει υποχρέωση» σημειώνει. Επισημαίνει ακόμη πως «δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα» αλλά «αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου, π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της». Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία συμπληρώνει το υπουργείο, προσθέτοντας πως «οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος, όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα».

Παράλληλα – όπως σημειώνει – «με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του».

Το υπουργείο Εργασίας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση γύρω από αυτά τα θέματα», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει: «Πρώτον, γιατί επί πέντε χρόνια άσκησης της εξουσίας δεν κατήργησε το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, ο οποίος ισχύει εδώ και 30 χρόνια, εφόσον κατά την άποψή του θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων; Δεύτερον, γιατί δεν ενεργοποίησε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο καθεστώς αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας; Και τρίτον, γιατί ψήφισε την σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους;».

«Το ψέμα και η υποκρισία έχουν κοντά ποδάρια» συνεχίζει το υπουργείο και συμπληρώνει ότι με βάση τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου ισχύουν τα εξής:

  • «Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
  • Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
  • Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
  • Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.  
  • Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News