BUSINESS & FINANCE

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας VS υπερωριών 

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας VS υπερωριών 

To εργασιακό νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση και μέσα στις επόμενες ημέρες – πιθανόν την Παρασκευή – να έρθει στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση σε περίπου 10 ημέρες. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει πάρει φωτιά και στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο οι υπερωρίες όσο και η ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις που ορισμένοι μπερδεύουν, θεωρώντας ότι οι πληρωμένες υπερωρίες αντικαθιστούνται από ρεπό.

Τι ισχύει για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Σύμφωνα με την ρύθμιση αυτή στις επιχειρήσεις στις οποίες που εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών δηλαδή θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα  υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα ωρών εργασία την εβδομάδα θα  αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Αντί της μειώσεως των ωρών εργασίας, μπορεί να χορηγείται στον εργαζόμενο ρεπό ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ρεπό ή και άδεια.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 10 ώρες ημερησίως για 5 μέρες μια εβδομάδα και 6 ώρες την ημέρα για 5 μέρες, κάποια άλλη εβδομάδα εντός 6μήνου. Έτσι θα έχει δουλέψει 50 ώρες την μια εβδομάδα και 30 την δεύτερη, ο μέσος όρος των οποίων είναι 40 ώρες. Θα μπορούσε επίσης ο εργαζόμενος να επιλέξει να δουλεύει 10 ώρες επί 4ήμερο και την επόμενη να έχει ρεπό. Αυτό σημαίνει πως η εν λόγω ρύθμιση δίνει την ευελιξία στον εργαζόμενο μετά από συμφωνία με τον εργοδότη βέβαια να ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας του όπως τον εξυπηρετεί. 

Τι ισχύει με τις υπερωρίες

Ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών που μπορεί να πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος σε ένα έτος αυξάνεται στις 150 ώρες. Στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία). Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης. Εάν ο εργαζόμενος εργαστεί πάνω από 45 ώρες οι επιπλέον αυτές ώρες θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση. Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα εργασίας 6 εργάσιμων ημερών την εβδομάδα, υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η εργασία πέραν των 48 ωρών την εβδομάδα εργασίας. Μισθωτοί απασχολούμενοι υπερωριακώς δικαιούνται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας, και έως 3 ώρες ημερησίως, και μέχρι τη συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Κάθε ώρα υπερωρίας, για την πραγματοποίηση της οποίας δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις και διαδικασίες έγκρισης, χαρακτηρίζεται εφεξής παράνομη υπερωρία.

Για κάθε ώρα παράνομης υπερωρίας ο μισθωτός δικαιούται αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120%. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος δεν έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη να προχωρήσουν στην ρύθμιση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και δουλεύει  με το σύστημα των υπερωριών .Για παράδειγμα  εργάζεται τις 5 ημέρες της εβδομάδας για 10 ώρες ημερησίως. Οι επιπλέον 10ωρες την εβδομάδα που έχει εργαστεί μέσα στην εβδομάδα  θα πρέπει να  πληρωθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δηλαδή οι 5 ώρες ως υπερεργασία και οι 5 ώρες ως υπερωρίες. 

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο αναμένονται κάποιες μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής με βασικότερη  την αυστηρότερη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία. Σήμερα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο, μπορεί να την επαναπροκηρύξει ανώτερη βαθμίδα συνδικαλιστικής οργάνωσης.Για παράδειγμα, αν κρινόταν παράνομη η απεργία στις τράπεζες ή στον ΟΑΣΑ (λεωφορεία), αναλάμβανε η ΓΣΕΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία κάτω από τη δική της αιγίδα.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αλλάξει η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα συνδικάτα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, να την επαναπροκηρύσσουν μέσω άλλου, δευτεροβάθμιου σωματείου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News