ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

H ακτινογραφία της αγοράς εργασίας – Πόσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό

Οι συνολικές θέσεις απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση κατά 21,5% την περίοδο 2016-2020

H ακτινογραφία της αγοράς εργασίας – Πόσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό

Τις θέσεις τους για τον κατώτατο μισθό ξεδίπλωσαν οι κοινωνικοί εταίροι στην χθεσινή διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μελέτες των κοινωνικών εταίρων θα διαβιβασθούν την άλλη εβδομάδα στο ΚΕΠΕ και στην 5μελη επιτροπή για να κάνει την έκθεσή του προς τον Υπουργό τον Ιούνιο.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων συμφωνούν στο πάγωμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα. Μάλιστα από την πλευρά του ΣΕΒ σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR κατά την χθεσινή διαβούλευση «υπογραμμίστηκε» η προσοχή που χρειάζεται ώστε να μην παρεμποδισθεί η ανάκαμψη της απασχόλησης, όπως συνέβη την προηγουμένη φορά, και το επιβεβαίωσε η  μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχε ανατεθεί από την προηγουμένη κυβέρνηση. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και των χαμηλόμισθων με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η ανάγκη έγκυρης λειτουργίας της διαδικασίας καθορισμού με στοιχεία, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι εκθέσεις του ΣΕΒ και το ΣΕΤΕ αναδεικνύουν στοιχεία για το πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν την τελευταία τετραετία αλλά και ποιοι είναι οι κλάδοι που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Με τον κατώτατο μισθό 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας

Οι συνολικές θέσεις απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση κατά 21,5% την περίοδο 2016-2020 εκ των οποίων το 66% αφορούν σε θέσεις αμειβόμενες με τον κατώτατο μισθό. Το 75,9% των συνολικών νέων θέσεων απασχόλησης την ίδια περίοδο αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Στις παραγωγικές ηλικίες 15-64 οι συνολικές θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 21,1% την περίοδο 2016-2020, εκ των οποίων το 66,9% αφορούν σε θέσεις αμειβόμενες με τον κατώτατο μισθό.

Το 30% των θέσεων απασχόλησης αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα (μικρές επιχειρήσεις), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των θέσεων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι 47,3%. Στις τρείς πρώτες θέσεις των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό βρίσκονται οι κλάδοι του λιανικού και χονδρικού εμπορίου και των υπηρεσιών εστίασης οι οποίοι είναι και αυτοί που επλήγησαν  περισσότερο λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Οι τρείς αυτοί κλάδοι δημιούργησαν το 33,4% των νέων θέσεων της περιόδου 2016-2020 εκ των οποίων το 98% αμειβόμενες με τον κατώτατο μισθό.

 

Υψηλή αναλογία του κατώτατου μισθού στις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Όπως αναλύεται στην  έκθεση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ισχύων κατώτατος μισθός πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσε στα τέλη του 2019 στο 54,4% του αντίστοιχου μέσου μισθού για το σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, στο 50,3% του αντίστοιχου μέσου μισθού για τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 μισθωτούς και στο 80,2% του αντίστοιχου μέσου μισθού για τις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News