Δουλεύεις στην Ελλάδα; Δες πώς πληρώνεσαι για Ευρώπη
Ο υψηλόμισθος στην Ελλάδα αμείβεται λιγότερο από τον χαμηλόμισθο στην Ελβετία
Αν είσαι μάνατζερ και δουλεύεις στην Ελλάδα, πληρώνεσαι καλά. Θα πληρωνόσουν όμως καλύτερα, αν δούλευες στην Ιταλία, τη Φινλανδία, ακόμη και στην Κύπρο. Αν είσαι απλός εργαζόμενος δεν πληρώνεσαι πολύ καλά και σίγουρα χειρότερα απ’ ό,τι αν δούλευες στην Ολλανδία, την Ιρλανδία, ακόμη και στη Μάλτα.
Τα στοιχεία της Eurostat, με τιμές 2018, καταδεικνύουν ότι οι μάνατζερ είναι σαφώς οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες στην Ευρώπη, με μεικτές ωριαίες αποδοχές 28,6 ευρώ. Ακολουθούν οι επαγγελματίες με 21,4 ευρώ και οι τεχνικοί με 17,8 ευρώ.
Στον αντίποδα τα επαγγέλματα που απαιτούν στοιχειώδη εκπαίδευση (υπηρεσίες καθαρισμού, βοήθεια στο σπίτι, πωλητές στο δρόμο) είναι τα χειρότερα αμειβόμενα στο σύνολο των κρατών – μελών, με την εξαίρεση της Δανίας, όπου άλλοι υπάλληλοι του τομέα υπηρεσιών λαμβάνουν ακόμη χαμηλότερο μισθό. Σε επίπεδο Ε.Ε. οι εργαζόμενοι των επαγγελμάτων αυτών αμείβονται με 9,7 ευρώ την ώρα.
Πιο χαμηλόμισθοι οι Έλληνες χαμηλόμισθοι
Στις χειρότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι μοναδικές χώρες που βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι οι Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.
Ο υψηλόμισθος στην Ελλάδα αμείβεται με 20 ευρώ την ώρα και ο Ελβετός με 55 ευρώ
Καλύτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα αμείβονται οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι στις Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Μάλτα, Γαλλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία.
Η Ελλάδα δηλαδή, με λιγότερα από 10 ευρώ την εργατοώρα, κινείται σαφώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους χαμηλόμισθους, καταλαμβάνοντας την 20η θέση στις 30 χώρες που μελετά η Eurostat.
Πιο χαμηλόμισθοι και οι Έλληνες υψηλόμισθοι
Στις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι μοναδικές χώρες που βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι οι Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Σλοβακία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Εσθονία.
Ο χαμηλόσμιθος στην Ελλάδα αμείβεται με 5 ευρώ την ώρα και ο Ελβετός με 25 ευρώ
Καλύτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα αμείβονται οι υψηλόμισθοι σε Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία.
Η Ελλάδα δηλαδή, με περίπου 20 ευρώ την εργατοώρα, κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στους υψηλόμισθους, αν και με καλύτερη τοποθέτηση, καταλαμβάνοντας την 17η θέση στις 30 χώρες του ευρωπαϊκού δείγματος.
Οι μεγαλύτερες διαφορές στις αμοιβές στην Κύπρο, οι μικρότερες στη Δανία
Σε γενικές γραμμές οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στην Ε.Ε. δίνουν τρεις φορές υψηλότερο μισθό από εκείνες στον «πάτο» της μισθολογικής πυραμίδας. Το ωρομίσθιο ενός μάνατζερ είναι κατά μέσο όρο 28,6 ευρώ.
Ανά την Ε.Ε. η υψηλότερη διαφορά συναντάται στην Κύπρο, όπου οι μάνατζερς αμείβονται κατά μέσο όρο πέντε φορές υψηλότερα (31,7 ευρώ την ώρα) από ό,τι ένας εργάτης χαμηλής ειδίκευσης (6,3 ευρώ την ώρα). Στη Δανία από την άλλη η διαφορά περιορίζεται στο διπλάσιο με τους μάνατζερς να λαμβάνουν ωρομίσθιο 50,9 ευρώ και τους εργάτες 22,2 ευρώ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News