BUSINESS & FINANCE

Θέσεις εργασίας: «Δίχτυ» προστασίας με έξι μέτρα 

Θέσεις εργασίας: «Δίχτυ» προστασίας με έξι μέτρα 

H κυβέρνηση έχει απλώσει μέσω των μέτρων στήριξης ένα δίχτυ προστασίας των θέσεων εργασίας το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και το τέλος του χρόνου. Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μπορεί να μην υπάρχουν σημάδια μιας δευτερογενούς κρίσης που θα οδηγούσε σε λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, παρόλα αυτά ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου στοχεύει σε αυτήν την κατεύθυνση, να μην υπάρξει δηλαδή δευτερογενής κρίση λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει κρατική παροχή ρευστότητας η οποία συνδυάζεται με ρήτρα μη απολύσεων τουλάχιστον μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.

Αναστολές

Από τον Ιούνιο το καθεστώς των αναστολών που από την αρχή της πανδημίας προστάτεψαν τις θέσεις εργασίας ρίχνουν αυλαία με μικρές εξαιρέσεις όπως για τους εποχικούς υπαλλήλους με δικαίωμα επαναπρόσληψης. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή από τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολυθούν για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος είχε προσληφθεί σε τουριστική επιχείρηση και τέθηκε σε αναστολή όλο τον Ιούνιο προστατεύεται μέχρι και την 30η Ιουλίου. 

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Όσες επιχειρήσεις έλαβαν το 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής για να διαγραφεί το 50% του ποσού που έλαβαν θα πρέπει να διατηρήσουν έως και την 31η Αυγούστου το ίδιο επίπεδο απασχόλησης που είχαν κατά την 1η Μαρτίου. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό.

Πάγιες δαπάνες

Μέσω του προγράμματος των παγίων δαπανών ,το οποίο αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο και μέσω του οποίου οι δικαιούχοι -επιχειρήσεις μπορούν να «κερδίσουν» voucher με τα οποία μπορούν να εξοφλήσουν μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσες επιχειρήσεις πάρουν τα voucher μέσω της δυνατότητας που δίνει το σχήμα των επιστρεπτέων προκαταβολών. 

Πρόγραμμα 100.000 θέσεων

Όσες επιχειρήσεις προσλάβουν εργαζομένους μέσω του προγράμματος το οποίο έχει επεκταθεί και για την πρόσληψη των εποχικά εργαζόμενων θα πρέπει να διατηρήσουν το επίπεδο απασχόλησης για 6 μήνες. Εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση έχει 10 εργαζόμενους και προσλάβει  άλλους 3 με επιδότηση, έχει υποχρέωση να διατηρήσει τους 13 εργαζόμενους για 6 μήνες. Στην περίπτωση βέβαια των εποχικά εργαζόμενων θα πρέπει να έχουμε και την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες όπως και τι θα ισχύσει με την ρήτρα των μη απολύσεων σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μέσω του προγράμματος εποχικούς εργαζόμενους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Aυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού 

Οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο και θα λάβουν την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1.000 € έως 4.000 €   στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου  υποχρεούνται να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν την 1η Μαΐου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 το, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. 

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιχειρήσεις που έχουν εντάξει υπαλλήλους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» δεν μπορούν να τους απολύσουν για το διάστημα κατά τον οποίο ο μηχανισμός είναι σε ισχύ. Αντίθετα, μπορούν να απολύσουν όσους δεν εντάσσονται. Οι εντασσόμενοι στον μηχανισμό μπορούν να απολυθούν όταν λήξει η ομπρέλα προστασίας του προγράμματος «Συν-Εργασία». Η ισχύς του μηχανισμού έχει παραταθεί έως και τον Σεπτέμβριο.

Κεφάλαιο κίνησης για την εστίαση 

Στο μοναδικό πρόγραμμα επιδότησης που δεν συνδέεται με την ρήτρα των μη απολύσεων είναι αυτό που τρέχει για την επανεκκίνηση της εστίασης  καθώς η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων δεν τίθεται ως προϋπόθεση  για την ένταξη των επιχειρήσεων στην κρατική ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News