Πολιτική Παρασκευή 23/04/2021, 15:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητέρα των μαχών» ο αγώνας ενάντια στο ν/σ για τα εργασιακά

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητέρα των μαχών» ο αγώνας ενάντια στο ν/σ για τα εργασιακά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσει και να ανατραπεί το νομοθετικό έκτρωμα, που θα διαλύσει την εργασία και θα καταρρακώσει τους εργαζόμενους» αναφέρει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος σε απόφασή του για το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο. Όπως δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας». «Συνιστά πρόκληση που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης» αναφέρει, προσθέτοντας πως «αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στις ‘μεταρρυθμίσεις’ της πρότασης της για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγορεύοντας το σε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του».

«Το ‘εργασιακό νομοσχέδιο’ που ετοιμάζει ο κ.Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις με στόχο την κατάργηση του οκταώρου και την επιβολή δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή με αντάλλαγμα άδειεςκαι ρεπό, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενου και τις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις με κατάργηση της υποχρέωσης επαναπρόσληψης σε περίπτωση που κριθεί δικαστικά παράνομη η απόλυση εργαζομένου. Πρόκειται για γενικευμένη επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία, σε όλους τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις Αυτοδιοίκησης. Θα πλήξει κάθε μορφή εργασίας και κατηγορία εργαζομένων, από τους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους και τους εργάτες γης μέχρι τους υπαλλήλους γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, από τους εργολαβικούς εργαζομενούς, τους ταχυδιανομείς και ταχυμεταφορείς, τους εποχικούς και εργαζομένους σε άτυπες μορφές εργασίας και σε πλατφόρμες, μέχρι τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στον τουρισμό, στον επισιτισμό και στον πολιτισμό» αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνεται «απέναντι σε αυτήν την αντιμεταρρύθμιση, τη γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για:

 • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ.
 • Τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στερεή βάση, με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους.
 • Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας
 • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
 • Τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας.
 • Την προστασία των εργαζομένων και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία με ενισχυμένο ρόλο και ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Βελτίωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την ταχεία διεκπεραίωση θεμάτων εργατικών διαφορών. Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας.
 • Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
 • Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, και σε κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζονται με την εργασία, με την θέσπιση κανόνων, την εφαρμογή μέτρων, τη διασφάλιση κατάλληλης ενημέρωσης σε συνεργασία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, δομών στήριξης και ελεγκτικών μηχανισμών.
 • Την ενίσχυση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και δράσης, της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στο σχεδιασμό της διαδικασίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης μετάβασης με την περιφρούρηση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας τους.
 • Σε σχέση με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν στην οικονομία και στην εργασία οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρειάζεται να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις διαμορφώνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων, κανόνων και ελέγχων εφαρμογής τους.
 • Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι,), ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου  για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων. Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, για τη στοιχειώδη  κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
 • Ρύθμιση της τηλεργασίας».

«Εκατό τριάντα πέντε χρόνια, μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά των χιλιάδων εργατών που διαδήλωσαν στο Σικάγο το 1886, το σύνθημα τους ‘8ώρες δουλειά, 8ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση’ καθίσταται σήμερα δραματικά επίκαιρο. Ο εορτασμός φέτος της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μαϊου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και θα δώσει ηχηρό αγωνιστικό και αποφασιστικό μήνυμα στα αντεργατικά και αντικοινωνικά κυβερνητικά σχέδια» καταλήγει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News