ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ

«Σκληρό ροκ» για τα εργασιακά  

«Σκληρό ροκ» για τα εργασιακά  

Σε θέματα καθημερινότητας με αμιγώς ιδεολογικό περιεχόμενο αναμένεται να μεταφερθεί το επόμενο διάστημα η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η πληροφορία πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά με διαδηλώσεις στον δρόμο, γίνεται δεκτή από το Μαξίμου ως παραδοχή του ΣΥΡΙΖΑ πως επιστρέφει, ελλείψει θέσεων, σε τακτικές προ του 2015, επιβεβαιώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει. Κυβερνητικές πηγές δε, προσθέτουν πως η πραγματική αντιπαράθεση θα γίνει στην Βουλή, εκεί που θα τεθούν τα πραγματικά επιχειρήματα.

Από πλευράς Μαξίμου σημειώνουν πως με το νέο νομοσχέδιο «εξισώνεται επιτέλους» όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία Κ.Ο. «η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων» το οποίο πρόκειται για «ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση». Η αναφορά περί αιτήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είναι τυχαία καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποδομήσει την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί αντεργατικού νομοσχεδίου.

Δεύτερο βασικό επιχείρημα που προτάσσεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είναι η πρόβλεψη για για 4μερη εργασία. Το μοντέλο ως γνωστόν προβλέπει 10ωρη εργασία για 4 μέρες και μετά 3 μέρες κενό. Ενα ακόμα κυβερνητικό επιχείρημα λέει πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται μετά από 40 χρόνια στην βάση των ευρωπαϊκών δεδομένων πολλά ζητήματα για τον Ελληνα εργαζόμενο, ο οποίος πλέον θα προστατεύεται από τις καταχρήσεις των εργοδοτών, σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή ακόμα και την αδήλωτη εργασία.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση στο πολιτικό πεδίο θα γίνει σε δύο άξονες: από τη μία η κυβέρνηση θα μιλά για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου και η αντιπολίτευση για παραβίαση κεκτημένων των δικαιωμάτων των εγαζομένων. Και η συγκεκριμένη αντιπαράθεση όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Βουλή – περί τα μέσα Μαίου – αναμένεται να αποτελέσει την αρχή ενός κύκλου που τα δύο μεγάλα κόμματα θα επανέλθουν σε βασικές διαιρετικές τομές που τους χώριζαν και πριν την πανδημία.  

Σε πλήρη συνεννόηση  

Την ίδια ώρα στο διπλωματικό πεδίο, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την στάση που κράτησε χθες ο Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.  Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχαν εκτενή συνομιλία χθες αλλά και σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως. Από την άλλη διπλωματικές πηγές σημείωναν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News