Πολιτική Παρασκευή 14/05/2021, 16:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θοδ. Λιβάνιος: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας, με τελικό αποτέλεσμα στις 9 μ.μ.

Νωρίς στην Ελλάδα για ψηφιακή ψήφο – Τι είπε για τα social media, τον Τραμπ και τους ΑΝΕΛ

Θοδ. Λιβάνιος: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας, με τελικό αποτέλεσμα στις 9 μ.μ.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, υπογράμμισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την παρένθεση της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα της χώρας. Μιλώντας σε πάνελ στο Delphi Forum, με θέμα «Ψηφιακός κόσμος και Δημοκρατία», αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα.

Περί εκλογών και ψηφιοποίησης

«Η θητεία αυτής της κυβέρνησης τελειώνει τον Ιούλιο του 2023 και ο πρωθυπουργός έχει πει σε κάθε τόνο ότι υπάρχουν άλλα 2+ χρόνια σκληρής δουλειάς και τότε συνολικά θα κριθούμε από τους πολίτες. Το θέμα της απλής αναλογικής θα συζητηθεί όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη αλλαγή του εκλογικού νόμου που λύνει το θέμα της κυβερνησιμότητας της χώρας. Όταν θα έρθει η ώρα, θα έχουμε άφθονο χρόνο να τα συζητήσουμε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συζήτηση με τον διευθυντή σύνταξης του Money Review Βασίλη Κωστούλα.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τα βήματα ψηφιοποίησης των εκλογών στη χώρα, τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές το τελικό αποτέλεσμα θα εκδοθεί στις 9 μ.μ. με πραγματικά αποτελέσματα, λόγω της περαιτέρω ψηφιοποίησης της διαδικασίας, με βάση τις καινοτομίες που φέρνει η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση.

Ως προς την προοπτική της ψηφιακής ψήφου, υπογράμμισε: «Απέχουμε ακόμη, γιατί υπάρχουν ιστορικές μνήμες στη χώρα που δεν μας το επιτρέπουν. Θα σας πω κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Όταν η κυβέρνηση εισηγήθηκε την επιστολική ψήφο για τους εκτός Ελλάδας εκλογείς, τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από συγκεκριμένα κόμματα ήταν -για παράδειγμα- ότι ο εργοδότης θα παίρνει τις επιστολικές ψήφους των εργαζομένων και θα συμπληρώνει μόνος του το ψηφοδέλτιο που θα προτιμά και θα ψηφίζει για λογαριασμό του. Επομένως, απέχουμε ακόμη από την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας, όσο και αν θα ενίσχυε τη συμμετοχή».

Social media και Δημοκρατία

Αναφερόμενος στον ρόλο της επιρροής των social media στις πολιτικές εξελίξεις, αναγνώρισε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα τους ΑΝΕΛ: «Ιδρύθηκαν δύο μήνες πριν από τις εκλογές του 2012 και κατάφεραν χάρη στη χρήση των social media να αποσπάσουν το 10,5% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό τεράστιο για ένα κόμμα που είχε ιδρυθεί μόλις δύο μήνες πριν και ουσιαστικά δεν είχε οργανωτική δομή, ούτε παραδοσιακά πολιτικά στελέχη. Ήταν ένα κόμμα που εκτοξεύτηκε μέσα στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό και στη συνέχεια εξαφανίστηκε με την ίδια ευκολία με την οποία δημιουργήθηκε».

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ; «Ήταν λίγο διαφορετική περίπτωση, που πάντως εκμεταλλεύτηκε κι αυτός τη δυσαρέσκεια από τις μνημονιακές πολιτικές και μπόρεσε να καρπωθεί τις τάσεις που υπήρχαν στα social media αλλά και ευρύτερα στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση στις ΗΠΑ για παρέμβαση της Ρωσίας στις προτελευταίες προεδρικές εκλογές, σημείωσε ότι «την τεράστια επιρροή των social media μπορούν γενικώς να εκμεταλλευτούν τρίτοι παίκτες, επηρεάζοντας εκλογικές διαδικασίες μέσω κατευθυνόμενων διαφημίσεων ή μέσω της προώθησης συγκεκριμένων πληροφοριών».

Twitter και Τραμπ

Είναι ορθός ο αποκλεισμός του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter και το Facebook; «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι διαφωνώ με πολλές από τις απόψεις του, ο Τραμπ, καλώς ή κακώς, εκτελούσε χρέη του προέδρου των ΗΠΑ. Η απόφαση αποκλεισμού του ήταν στα όρια και ίσως λίγο μετά τα όρια της κανονικότητας όπως τη θέλουμε. Νομίζω ότι οι απόψεις και οι πολιτικές θέσεις που εκφράζει ένα πρόσωπο, ιδίως ένα πρόσωπο που κατέχει αξίωμα, πρέπει να κρίνονται από το ίδιο το εκλογικό σώμα, ή αν θέλετε, από τους χρήστες των social media, παρά οριζόντια, από τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται».

Τα θεσμικά media 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβάνιος, εμμέσως πλην σαφώς, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν τα παραδοσιακά media στη σύγχρονη ενημέρωση, τονίζοντας ότι «λείπει από τα social media η δυνατότητα δευτερογενούς ανάλυσης της πληροφορίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη πλευρά, «η δυναμική των social media σήμερα είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News