Πολιτική Τρίτη 15/12/2020, 18:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τις εφεδρείες με 7,5 δισ. ευρώ το 2021

Κ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τις εφεδρείες με 7,5 δισ. ευρώ το 2021

Για νέα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για το 2021 έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού και ότι η συγκυρία τον φέρνει ν’ ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους: 

  • Την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας
  • Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη

Ο προϋπολογισμός του 2021, όπως συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία -στο πρώτο τρίμηνο- επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα μ’ αυτά που ελήφθησαν το 2020.

«Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε , τονίζοντας ότι «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση των εφεδρειών κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ εντός του 2021, προαναγγέλλοντας την επέκταση των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, με στόχο την τόνωση της ζήτησης, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναγνωρίσει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι χωρίς τα μέτρα στήριξης 23,2 δισ. ευρώ, τα οποία ελήφθησαν κατά το 2020, το αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσθς θα ήταν ακόμη πιο αρνητικό για επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ταμειακό μαξιλάρι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι μοναδική του χρησιμότητα ήταν να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018, όπως διευκρίνισε επιπλέον, απέδειξαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει τον δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

«Πυρά» στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. «Αν μια λέξη χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό που παρουσιάζετε αλλά και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και την κυβέρνησή σας συνολικά, αυτή η λέξη είναι: αποτυχία».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συντηρητική οικονομική πολιτική, την οποία αποτυπώνει ο προϋπολογισμός.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 αποτελούν «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο προϋπολογισμός φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν».

«Είστε οι “Χουντίνι” της οικονομίας» ανέφερε, επιπλέον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κατηγορώντας το οικονομικό επιτελείο για αλχημείες στους οικονομικούς δείκτες και τα στοιχεία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News