Πολιτική Παρασκευή 2/04/2021, 15:01
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μαξιμαλισμός από την κ. Γεννηματά, μηδενισμός από τον κ. Τσίπρα

«Υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του

Κ. Μητσοτάκης: Μαξιμαλισμός από την κ. Γεννηματά, μηδενισμός από τον κ. Τσίπρα

Την κριτική που άσκησαν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας αντέκρουσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Στην πρωτολογία μου έκανα μία απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία τη πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης Τι εισέπραξα; Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω αυτόν του ρεαλισμού γιατί οι πολιτικές μας μόνο από ρεαλισμό διακατέχονται».

Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήρθατε και διαβάσατε μία έτοιμη ομιλία σαν να μην ακούσατε τίποτε από όσα είπα. Μου θυμίσατε τον κ. Τσίπρα χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και τον λαϊκισμό. Θα πρέπει να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματός σας στη μεγάλη τους πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές κι εσείς επιμένετε να χρεώνεται στην κυβέρνηση όλα τα στραβά που συμβαίνουν στον τόπο για να ξεφύγετε από τα δικά σας αδιέξοδα».

Σχολιάζοντας μία αποστροφή της ομιλίας της κ. Γεννηματά περί «business από τη Μαξίμου ΑΕ μόνο για φίλoυς» ο πρωθυπουργός κάλεσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ «αν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να ανέβει στο βήμα της Βουλής και να το πει». «Υπονοούμενα τέτοια η κυβέρνηση από εσάς δεν τα δέχεται. Δυστυχώς μου θυμίζεται ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο» πρόσθεσε.

Απαντώντας στη συνέχεια στα όσα είπε στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο ότι λίγο-πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια». «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα που αποτυπώνουν τη συνολική διαχείριση της πανδημίας αυτούς τους 13 μήνες; Δείξατε έναν χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε» είπε. Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι «πιο προσεκτικός όταν μιλάει για δραστική αποτυχία της χώρας» καθώς «και τα δεδομένα δεν τον επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

Παρατήρησε στη συνέχεια πως «υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία και που θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση» και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια, με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορωνοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό. Κι επειδή είχατε έναν διάλογο με την κ. Μπακογιάννη που σας θύμισε το δίσκο του Σαββόπουλοου “Τραπεζάκια έξω”, υπάρχει και ένα τραγούδι το “τσάμικο” στον ίδιο δίσκο με τον στίχο: “η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει”. Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Νομίζω ότι ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στα εμβόλια ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως ο κ. Τσίπρας έχει «μία ιστορία» στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Να θυμίσω τη δήλωση που κάνατε στις 2 Νοεμβρίου όταν λέγατε αναφερόμενος σε εμένα .πουλάει ελπίδα έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί’. Αυτά τα λέγατε 2 Νοεμβρίου όταν η χώρα ετοιμαζόταν για την επιχείρηση ‘Ελευθερία’. Υπονομεύατε προσπάθεια εμβολιασμού με τέτοιες δηλώσεις. Λέτε τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και να κάνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα αλλά και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή. Μα πώς το σκεφτήκατε; Το ζήτημα είναι ότι με βάση τους αριθμούς των εμβολίων που έχουμε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αν έχετε άλλη άποψη να μας την πείτε» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αφήνετε υπονοούμενα ότι άλλες χώρες έχουν αγοράσει εμβόλια ‘στο πλάι’. Αναφερθήκατε στη Γερμανία. Είναι βαριά κουβέντα. Στην κ. Μέρκελ να το πείτε, η οποία το έχει διαψεύσει…. Να βγείτε να πείτε στη Γερμανία η οποία αυτή τη στιγμή είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ελλάδα στους εμβολιασμούς ότι έχει παραπάνω εμβόλια. Αυτό που λέτε δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν. Εσείς πού το γνωρίζετε; Πού γνωρίζετε ότι υπάρχει σήμερα ευρωπαϊκή χώρα η οποία να έχει παρακάμψει τη διαδικασία και να έχει αγοράσει παραπάνω εμβόλια από όσα της αναλογούν;».

Για τα self test είπε πως «παρά τις όποιες μικρές αστοχίες» μπορεί να υπάρξουν «αν θέλουμε να έχουμε μία συνολική εικόνα της πανδημίας με πολλά περισσότερα τεστ, άλλη λύση από τα self test δεν υπάρχει». «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα εκπαιδεύσει την ελληνική κοινωνία να αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει το τεστ και στη συνέχεια να δηλώνει το αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι πως για ειδικά για τους εργαζόμενους τα εργασιακά τους δικαιώματα θα διαφυλαχθούν και ότι η δήλωση ενός θετικού τεστ δεν θα γίνει αντικείμενο καταστρατήγησης». Για τα self test στους μαθητές είπε πως «θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές του Λυκείου να έχουν προμηθευτεί το τεστ και κάθε εβδομάδα να μπορούν να κάνουν ένα τεστ».

Απορρίπτοντας την κριτική του κ. Τσίπρα για τις ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε αρχικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ «απέσυρε προσεκτικά από την σημερινή συζήτηση ον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει». «Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή: ‘Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ’, ’75 άτομα λίστα αναμονής’ ‘Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους’. Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία» σημείωσε, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει «να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News