Πολιτική Παρασκευή 2/04/2021, 11:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Λάθος να μιλάμε για άνοιγμα – Οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν

Στα 40 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την στήριξη της οικονομίας

Κ. Μητσοτάκης: Λάθος να μιλάμε για άνοιγμα – Οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προειδοποίησε πως οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν αν διαπιστωθούν φαινόμενα συνωστισμού.

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν αν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν» ανέφερε ανοίγοντας τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως – σε επίπεδο αρχηγών – για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον κορωνοϊό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι και το τελευταίο. «Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο θέμα της πανδημίας, όμως δυστυχώς παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογό του και οι επιθετικές μεταλλάξεις επιβάλλουν προσαρμογές στις δικές μας αμυντικές τακτικές μεχρι ο μαζικός εμβολιασμός να φέρει την τελική νίκη», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τους αριθμούς των διεθνών οργανισμών που – όπως είπε – αποτυπώνουν τη συνολική απόδοση της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας. «Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς, μία κωμόπολη» σημείωσε, προσθέοντας πως πρόκειται για μία «επιτυχία στης χώρας στην πιο οδυνηρή στατιστική, η οποία αποτυπώνει πώς έχουμε αντιμετωπίσει την πανδημία από την αρχή της».

Ανέφερε επίσης πως με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση της Ευρώπης ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τον αριθμο τεστ που γίνονται στη χώρα μας, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Ψέμα που αδικεί τη χώρα η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση»

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασα: Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Φυσικά και έγιναν λάθη όμως η εικόνα κατάστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα και προσβάλλει όσους ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα μέρα με τον ιό» συνέχισε για να προσθέσει: «Κανείς δεν πανηγυρίζει, ούτε χαμογελά όταν έχουμε σχεδόν 8.000 νεκρούς, αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε αυτά που έχουμε πετύχει».

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. «Είχαν αποτέλεσμα κι έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα» είπε, προσθέτοντας πως τώρα μπαίνουμε σε νέα φάση. «Έχουμε απέναντί μας μία πιο επιθετική μετάλλαξη, αλλά έχουμε και σύμμαχό μας έναν πιο φιλικό καιρό. Έχουε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία, αλλά έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο που είναι τα εμβόλια. Η στάση μας λοιπόν αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή. Έτσι συμβαίνει παντού, καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με αυτή την οποία ξεκίνησε όταν ξέσπασε η πανδημία» παρατήρησε.

Μέτρα σχεδόν 40 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στα μέτρα θωράκισης της οικονομίας ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στα 24 δισ. που δαπάνησε η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2020 θα προστεθούν τουλάχιστον 14 δισ. ακόμη το 2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός δηλαδή θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Κλείνοντας την πρωτολογία του εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «φτάνουμε στο τέλος της νύχτας». «Είναι δικό μας χρέος να φέρουμε κοντά το φωτεινό ξημέρωμα και να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» υπογράμμισε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News