Πολιτική Πέμπτη 19/11/2020, 14:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ βασικός δείκτης για την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς

Κ. Μητσοτάκης: Η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ βασικός δείκτης για την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς

Η μείωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο βασικός δείκτης που θα κρίνει την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη πως «το να κάνουμε Χριστούγεννα – σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους: Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως ‘στο κόκκινο’».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το ΕΣΥ ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δέχεται αυξημένη πίεση στην οποία πάντως παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία , στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους θαλάμους COVID-19.

Υπογράμμισε ακόμη πως στην παρούσα φάση δύο είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και η στήριξη των πιο αδύναμων. Διαβεβαίωσε στην κατεύθυνση αυτή ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

«Ήδη σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία εξήγγειλαν ότι για τους συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας- θα υπάρξει διπλασιασμός του ποσού για τα Χριστούγεννα. Είναι μία κίνηση στήριξης αυτών των συμπολιτών μας οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο και αναζητούν έμπρακτη στήριξη της πολιτείας» ανέφερε.

Αναφερθείς στις εξελίξης στο μέτωπο του εμβολίου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για «ένα σημαντικό αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και όχι σε χαλάρωση».

Σημείωσε ακόμη πως είναι πολύ σημαντικό -και για λόγους σημειολογίας- η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία να είναι η πρώτες που θα σπεύσουν να εμβολιαστούν «για να καταδείξουμε και στην ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε, είναι εδώ για να προστατεύσει τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουν και είναι το μόνο εργαλείο το οποίο αποδεδειγμένα πια μπορεί να μας επιτρέψει να ξαναγυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας».

Εξέφρασε τέλος «συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βλέπουμε πια την κορυφή του βουνού» προσθέτοντας πως «είναι στο χέρι μας είναι να φτάσουμε μέχρι την κορυφή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικές απώλειες».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News