Πολιτική Τρίτη 17/11/2020, 19:12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Ένταση και επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Παρά τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας και την απαγόρευση των συναθροίσεων και η φετινή επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου σημαδεύθηκε από επεισόδια και ένταση. Το μεσημέρι της Τρίτης σημειώθηκε ένταση στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας. Συγκεντρώσεις και επεισόδια και σε άλλες πόλεις. Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν άγνωστοι στο αστυνομικό τμήμα των Σεπολίων.

Ειδικότερα, το μεσήμερι της Τρίτης, μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στα Προπύλαια συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Παράλληλα, έγιναν προσαγωγές στην πλατεία Κοραή. Μάλιστα βουλευτές του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να μιλήσουν με τον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Λίγο αργότερα, οι προσαχθέντες από το ΚΚΕ αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε δήλωσή του, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε προπηλακισμούς μελών του κόμματος.

Στο μεταξύ, διαδηλωτές του ΚΚΕ παρέμεναν στην Πανεπιστημίου, ενώ η ΕΛ.ΑΣ επιχείρησε με τη χρήση των οχημάτων εκτόξευσης νερού και με ρίψη δακρυγόνων, να διαλύσει τη συγκέντρωση, απωθώντας τους διαδηλωτές προς την Ομόνοια και κατόπιν προς το Μεταξουργείο.

Στην πλατεία Κοραή βρίσκονταν και μέλη της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», αλλά και της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία, με την αστυνομία να ζητεί επανειλημμένα την αποχώρησή τους.

«Η Αστυνομία χωρίς κανένα “όργιο αστυνομικής βίας”, αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών» σημειώνει το ΥΠΡΟΠΟ.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News