Πολιτική Τετάρτη 11/11/2020, 14:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ο Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών στην περιοχή

Κ. Μητσοτάκης: Ο Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών στην περιοχή

Για «κοινή πρόθεση» της Ελλάδας και της Αιγύπτου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις ώστε η συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών να επεκταθεί έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» είπε ο Πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε, «αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας». Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» τόνισε Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ» είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκαν «τα γεγονότα στην περιοχή μας και η υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα».

«Συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη. Επίσης συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλο σε ότι αφορά τις αμυντικές σχέσεις. Συμφωνήσαμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και αναφερθήκαμε στην κατάσταση στη Λιβύη όπου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως υπήρξε σύμπνοια απόψεων για «την άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσουμε τις χώρες που την υποστηρίζουν».

«Πρέπει να λογοδοτήσουν οι χώρες που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, βοηθούν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν. Συμφωνήσαμε επίσης ότι η παγκόσμια τρομοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και απορρίπτουμε κάθε προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας» πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News