Πολιτική Δευτέρα 1/02/2021, 22:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε νέο αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις στην Ιταλία για σχηματισμό κυβέρνησης

Σε νέο αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις στην Ιταλία για σχηματισμό κυβέρνησης

Σε αδιέξοδο έφθασαν ξαφνικά σήμερα το βράδυ οι συζητήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, καθώς δεν υπήρξε συναίνεση σε βασικά ζητήματα πολιτικής, προτού καν τεθεί το θέμα του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης, όπως ανέφεραν πολιτικοί κύκλοι. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναγκάστηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού σχηματισμού Italia Viva αποχώρησε διαφωνώντας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού και τη συνεπακόλουθη κρίση. Ο πρόεδρος της κάτω βουλής Ρομπέρτο Φίκο είναι από την Παρασκευή ο διαμεσολαβητής στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού. Αύριο θα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όμως μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, σύμφωνα με τις πηγές. 

Ο επικεφαλής του Italia Viva, Ματέο Ρέντσι, ζητά ευρύτερο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης του νυν υπουργού Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Ωστόσο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν θέλει να «θυσιάσει» τον Γκουαλτιέρι.  

Ξεχωριστή πηγή ανέφερε ότι ο Ματαρέλα θέλει «συνέχεια» στα βασικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Αμυνας και συνεπώς δεν θα δεχθεί την απαίτηση Ρέντσι. 

Υπάρχουν όμως και άλλες σοβαρές διαφορές. Για παράδειγμα, το Italia Viva ζητά τη λήψη δανείων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του τομέα υγείας, κάτι στο οποίο αντιδρά σθεναρά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News