Πολιτική Κυριακή 31/01/2021, 12:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς: Οριακή άνοδος της Ελλάδας το 2020

Φωτ. Transparency International

Οριακά βελτιωμένη φαίνεται να είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) για το έτος 2020, καθώς ανέβηκε κατά μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με το 2019. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Διεθνούς Διαφάνειας», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, συγκεντρώνοντας 50 πόντους, δύο περισσότερους από το 2019, που είχε καταταχθεί στην 60η θέση.

Ο δείκτης αφορά το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες, χρησιμοποιώντας κλίμακα από το 0 ως το 100, όπου το 0 αντιστοιχεί σε χώρες όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς. 

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία , ενώ τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσίασαν χώρες όπως μεταξύ άλλων το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία, η Συρία, και η Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας έρχεται σε μία συγκυρία που παρατηρείται διεθνώς μία τάση αύξησης σε φαινόμενα διαφθοράς ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της ανάγκης λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει ότι η πρωτοφανής αυτή κατάσταση εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τους τομείς που συνδέονται άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας, όπως είναι οι συμβάσεις προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης και οικονομικής ανάκαμψης.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News