ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταλλάξεις και εμβόλια: το διπλό μέτωπο για την κυβέρνηση 

Μεταλλάξεις και εμβόλια: το διπλό μέτωπο για την κυβέρνηση 

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην κυβέρνηση χθες η είδηση του κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη, σε κληρικό μάλιστα που προ δύο μηνών είχε νοσήσει από κορωνοιό. Η είδηση έφερε εσπευσμένα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νικο Χαρδαλιά στην συμπρωτεύουσα, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, με τον πρώτο να συνιστά ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Μέχρι αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε το κρούσμα, εξου και γίνεται ιχνηλάτηση. Ενδείξεις υπάρχουν αλλά η έρευνα είναι σε εξέλιξη.   

Οι εμβολιασμοί  

Παράλληλα με τις μεταλλάξεις η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο των εμβολίων.  Η πρώτη εκτίμηση των ειδικών, όπως μεταφέρθηκε και από τον Νίκο Χαρδαλιά είναι πως οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν τους εμβολιασμούς. «Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο» είπε ο υφυπουργός από την Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ , Παναγιώτη Αρκουμανέα να προσθέτει πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. «Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Μέτρα, μάσκες όλοι» σημείωσε. 

Στην πορεία τν εμβολιασμών αναφέρθηκε και ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτούς τους μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς είναι «οι μήνες των ιών».Παράλληλα, όπως ανέφερε τους μήνες αυτούς θα συνεχίζεται κανονικά και το πρόγραμμα των εμβολιασμών, με τον υπουργό Υγείας να εκτιμά ότι «Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία και είναι οι μήνες που θα βάλουμε στο φουλ τις μηχανές». 

Η αποτίμησης της επίσκεψης   

Την ίδια ώρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Τρίκαλα και Καρδίτσα αποτιμάται θετικά, με στελέχη της κυβέρνησης να λένε πως επαναβεβαιώθηκε  η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με την κοινωνία. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του κατά την σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προ μηνών, στην Καρδίτσα, τόνισε ότι οι αρχές με τις οποίες κινείται η κυβερνητική δράση είναι: «Συντονισμός, ταχύτητα, καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, διαφάνεια και λογοδοσία. Επιμένουμε πολύ σε αυτές τις αρχές, συνθέτουν τις αξίες πάνω στις οποίες κινηθήκαμε για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» δείχνοντας τον δρόμο και για τα επόμενα βήματα.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News