Πολιτική Τετάρτη 13/01/2021, 20:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο «κεφάλαιο» πολιτικής κρίσης ανοίγει στην Ιταλία

Νέο «κεφάλαιο» πολιτικής κρίσης ανοίγει στην Ιταλία

Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Viva Italia, παραιτούνται απο την κυβέρνηση Κόντε, αφήνοντας έτσι την κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς πλειοψηφία στη βουλή. Με την κίνηση αυτή προκαλείται ξανά έντονη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, σε μία περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ματέο Ρέντσι απειλούσε εδώ και καιρό με αποχώρηση από την κυβέρνηση συνασπισμού καθώς διαφωνούσε με τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας. Λίγες ώρες ενωρίτερα, ο Κόντε είχε απευθύνει ύστατη έκκληση στον Ρέντσι να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2019, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβερνητική συνοχή μπορεί να αποκατασταθεί εάν υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές. 

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε οτι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό».

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση. Ο Ρέντσι ανέφερε ότι έγκειται τώρα στον Κόντε να αποφασίσει το επόμενο βήμα και ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι ανοικτοί σε κάθε είδους συζήτηση. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς όπως είπε, «κανένας δεν το θέλει». Προσέθεσε δε, ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Ο Ρέντσι προανήγγειλε ακόμη ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης των 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

 

«Δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας»

 

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας». Με τη δήλωση αυτή, ουσιαστικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία του με τα Πέντε Αστέρια, την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και την Ιταλική Αριστερά, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Μια πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα μπορούσε να φτάσει σήμερα το βράδυ, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να εξετάσει νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών που επλήγησαν οικονομικά από τον κορωνοϊό. Υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν οι δυο υπουργοί (Γεωργίας και Ισότητας) του κόμματος Viva Italia του Ρέντσι, που δήλωσαν ότι παραιτούνται.

 

Η θέση της ιταλικής κεντροδεξιάς

 

Την ίδια στιγμή, το μπλοκ της κεντροδεξιάς Αντιπολίτευσης της Ιταλίας κάλεσε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να παραιτηθεί, μετά την αποχώρηση των υπουργών του από το κόμμα Viva Italia, σε μία κίνηση που οδηγεί τον κυβερνητικό συνασπισμό σε κατάρρευση. Σε κοινό ανακοινωθέν τους, η Λέγκα, τα Αδέλφια της Ιταλίας και η Forza Italia τόνισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση μίας σταθερής κυβέρνησης στην Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν πρόωρες εκλογές. 

 

Πιθανά σενάρια

 

Ενα πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση συνασπισμού να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την Italia Viva, η οποία ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτή σε ένα μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό με ή χωρίς τον Κόντε επικεφαλής. 

Εάν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν καταφέρει να συμφωνήσει ως προς αυτό, τότε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα προσπαθήσει να συστήσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κριση στην οποία βρίσκεται η χώρα με 80.000 θανάτους από κορωνοϊό. Εάν αποτύχει και αυτό, τότε η μοναδική λύση που απομένει είναι να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.  
  

moneyreview.gr
    
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News