Απόψεις Τρίτη 18/05/2021, 08:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι περσινές φωτογραφίες

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας κλάδος με πολύ υψηλό ποσοστό σταθερών εξόδων προς μεταβλητά, έχει δηλαδή αυτό που αποκαλούμε υψηλή λειτουργική μόχλευση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άπαξ και ένα δίκτυο έχει στηθεί, πουλώντας περισσότερο δεν αυξάνονται ουσιαστικά τα έξοδά του, παρά μόνο λίγο. Αυτό δίνει την ευκαιρία στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών είτε να αυξήσουν τα κέρδη τους, είτε να μειώσουν τις τιμές τους.

Ένα από τα αποτελέσματα της πανδημίας είναι ότι έχουμε συνδέσει στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερους τελικούς πελάτες. Αυτό προφανώς έχει δώσει την ώθηση που χρειάζονταν οι εταιρίες για να μειώσουν τις τιμές.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Τον Ιούνιο του 2020, μήνα που παραδοσιακά κάνει την έρευνά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ελλάδα ήταν 24% πιο ακριβή από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα συνέχιζε να ακριβαίνει ενώ παντού μειωνόταν. Φαίνεται όμως ότι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ο τελευταίος μήνας που το κόστος πρόσβασης στο διαδίκτυο αυξήθηκε ήταν ο Φεβρουάριος του 2020. Έκτοτε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει μειωθεί κατά 7% (τελευταία στοιχεία Απρίλιος 2021, δημοσίευση 12/05/2021). Η ΕΛΣΤΑΤ μετράει το κόστος αυτό μέσα στην ομάδα επικοινωνίες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (υποδείκτης 08303).

Το υπουργείο οικονομικών στις 27/4 εξέδωσε τις αποφάσεις εφαρμογής του ειδικού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα για φυσικά πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Για να έχει απήχηση το πλαίσιο πρέπει να συντρέχει μία σειρά από προϋποθέσεις, και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι μία από αυτές. Μπορεί να είναι μόνο το 0,055% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όμως είναι βέβαιο ότι θα έχει δυσανάλογο βάρος για όποιον αποφασίσει να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, η αντιστροφή της τιμολογιακής τάσης είναι ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη.

 

Κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες μου απορώ πόσο ανώριμη δείχνει η φάτσα μου. Κι αυτό σε μιάν εποχή που τέλος πάντων έγραφα ποιήματα στα οποία τώρα ανακαλύπτουν κάποια ωριμότητα. Πάντα οι περσινές φωτογραφίες μας δείχνουνε ανώριμους.

Τίτος Πατρίκιος, ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ, Εκδόσεις Διάττων, 1993

Ο Σόλων Μόλχο είναι finance analyst

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News