ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εκτός λειτουργίας»

Τα πρώτα «συμπτώματα» τα είδαμε κατά τις 13:50. Ο Chrome «φόρτωνε» περιστρεφόμενος ατελείωτα, αλλά οι σελίδες δεν άνοιγαν. Λίγα λεπτά αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να λάβουμε και να στείλουμε email. Ούτε να κατεβάσουμε αρχεία από το Drive. Πολύ σύντομα η μία μετά την άλλη οι υπηρεσίες και εφαρμογές της Google μας έβγαζαν στην οθόνη το γνωστό «τρομακτικό» μήνυμα: 404. «Ουπς- υπάρχει πρόβλημα» μας ενημέρωναν ένα χαλασμένο ρομπότ και ένα πιθηκάκι. 

Το πρόβλημα διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά ήταν αρκετό για να προκαλέσει πανικό στην αίθουσα σύνταξης. «Πώς θα δουλέψουμε χωρίς να λαμβάνουμε τις ενημερώσεις στο mail»; «Τι θα γίνει με τα βίντεο, που πρέπει να ανέβουν στη σελίδα του YouTube»; «Πώς θα συνεννοηθούμε στο hangouts»; «Μαμά με πέταξε έξω το webex» ενημέρωναν από το σπίτι όσο μικροί μαθητές είχαν μπει στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης μέσω browser και δεν είχαν κατεβάσει την πλατφόρμα. 

Όταν κατά τις 15:15 επιστρέψαμε στην «κανονικότητα» ήρθαν και οι σκέψεις. Τι θα γινόταν εάν όλο αυτό κρατούσε για πολλές ώρες ή ακόμη και ημέρες; Μπορούμε να επιβιώσουμε σε έναν απολύτως διασυνεδεμένο κόσμο και δη σε αυτόν της εξ αποστάσεως εργασίας και επικοινωνίας χωρίς τις εφαρμογές, που οι Big Tech έχουν φροντίσει να μας είναι απολύτως απαραίτητες; Μα πώς ζούσαμε πριν από αυτές;

Ήταν καλύτερα τότε; Όχι, ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος «τρέχει», εξελίσσεται συνεχώς και η τεχνολογία έρχεται να προσφέρει τεράστιες ευκολίες, να υπερκεράσει εμπόδια. Οι υπηρεσίες instant messaging, οι βιντεοκλήσεις, οι πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, όλα τα ψηφιακά εργαλεία για την εργασία μας, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ακόμη και η τηλεϊατρική γίνονται μέρος της ζωής μας, δίνουν νέες δυνατότητες, αλλά και είναι ευάλωτα. Από σκοτεινά δίκτυα χάκερς έως απλά τεχνικά προβλήματα μπορούν να τα βγάλουν (και να μας βγάλουν) εκτός λειτουργίας για λίγο ή περισσότερο. Ας το δεχτούμε και ας δείξουμε ψυχραιμία. 

Η εξάρτηση από κάποιες υπηρεσίες αναπόφευκτη. Βεβαίως θα μπορούσε και να περιοριστεί. Και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το σε ποιον βαθμό έχουμε επιτρέψει να μπουν στη ζωή μας όσο με το γεγονός ότι πολλές είναι σχεδόν μονοπώλιο ή έχουν «προνομιακή μεταχείριση» σε συγκεκριμένες συσκευές. «Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» το ονομάζει αυτό η Κομισιόν, που σήμερα θα παρουσιάσει το σχέδιό της για την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση στη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών. Στο μικροσκόπιο της και κάτι ακόμη- εξίσου αν όχι πιο σημαντικό: η χρήση των δεδομένων μας από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η «μάχη» της Μαργκρέτε Φεστάγκερ με τους μεγάλους της Σίλικον Βάλεϊ θα έχει πολλή συνέχεια ακόμη. Και εμείς θα την παρακολουθούμε οnline. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News