ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί εκλογών

Η συζήτηση στην Ελλάδα είναι αγαπημένη. Λίγο μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ξεκινά σχεδόν άμεσα η συζήτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές. Και ανασχηματισμός βεβαίως, αλλά αυτό είναι πιο ανώδυνο. 

Από την εκλογολογία δεν έχουμε ξεφύγει ούτε αυτή την φορά, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν απειλείται εκλογικά, άρα δεν υπάρχει η πόλωση άλλων ετών, και κρατά τις πολιτικές δυνάμεις της σχεδόν ακέραιες από τις εκλογές του 2019. 

Βέβαια αυτό ακριβώς που αναφέρω ως αποτρεπτικό παράγοντα για τη διενέργεια εκλογών, ταυτόχρονα, αποτελεί για κάποιους το βασικό επιχείρημα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. «Από τη στιγμή που κερδίζουμε τους αντιπάλους μας, να πάμε τώρα σε εκλογές», λένε ορισμένοι. 

Αντιλαμβάνομαι τα πολιτικά και κομματικά πλεονεκτήματα. Όμως δεν αντιλαμβάνομαι τα εθνικά. Εάν για την πλειοψηφία είναι κέρδος να πετύχει μία ακόμα – αυτή την φορά ίσως την πιο καίρια – νίκη, για τη χώρα δεν υπάρχουν οφέλη μέσα από μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δεδομένα υπερτερεί του κ. Τσίπρα, αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει για εθνικό και όχι για κομματικό καλό. 

Η Ελλάδα υπέφερε την προηγούμενη δεκαετία, ειδικά στο πρώτο μισό της, από πολιτική αστάθεια. Ακόμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι έμεινε 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση, δεν ήταν συμπαγής και υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις ρευστότητα, όπως στην περίπτωση των Πρεσπών. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από μία δεκαετία κέρδισε την αυτοδυναμία, με καθαρή εντολή να προχωρήσει στο πρόγραμμά της. Και παρά τα επιμέρους λάθη, το κάνει με συνέπεια. Επομένως, η χώρα δεν έχει να κερδίσει από πρόωρες εκλογές, καθώς ετοιμάζεται να σταθεί στα πόδια της και όταν μάλιστα όλες οι προβλέψεις είναι ευοίωνες για το 2022.

Ο πρωθυπουργός, ευτυχώς, δεν συμφωνεί με τις φωνές για πρόωρες εκλογές. Το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το 2021 δεν θα είναι εκλογικό έτος. Όσοι θεωρούν πως τώρα είναι η ευκαιρία, καθώς η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, να είναι βέβαιοι πως εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και καταφέρει να βγάλει τη χώρα με ασφάλεια από την πανδημία εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της, τότε η «ευκαιρία» θα είναι εκεί και το 2022.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News