The New York Times Πέμπτη 15/09/2022, 07:44 DANI BLUM
THE NEW YORK TIMES

Σπόροι chia: Μία υπερεκτιμημένη τάση που δεν υποχωρεί με τίποτα

Σπόροι chia: Μία υπερεκτιμημένη τάση που δεν υποχωρεί με τίποτα

Οι σπόροι chia κάνουν comeback – για άλλη μία φορά.

«Ξεφυτρώνουν» σε ράφια σούπερ μάρκετ και μέσα σε γλυκά και αρτοσκευάσματα, ακόμη και σε μαρμελάδες. Σύμφωνα με προβλέψεις της Grand View Research, μίας εταιρείας που καταγράφει τις τάσεις στην βιομηχανία τροφίμων, η αγορά για τους σπόρους chia αναμένεται να αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 22% ετησίως μεταξύ 2019 και 2025.

Οι σπόροι αυτοί ανήκαν ανέκαθεν στα βασικά διατροφικά είδη της Λατινικής Αμερικής και προσφέρονταν στους θεούς των Αζτέκων σε θρησκευτικές τελετές.

Την τελευταία δεκαετία, οι μικροσκοπικοί σπόροι απέκτησαν μία φήμη τεράστιου βεληνεκούς: ως ένας δήθεν μηχανισμός για απώλεια βάρους, ένα πρωτεϊνικό συμπλήρωμα διατροφής και βασικό διατροφικό στοιχείο για τους σούπερ-υγιείς.

Σήμερα, κάποιοι χρήστες του TikTok διαφημίζουν τα υποτιθέμενα οφέλη ενός «ντους για το εσωτερικό» του σώματος (internal shower) – μία τάση βάσει της οποίας καταναλώνει κανείς ένα ποτό με σπόρους chia, νερό και λεμόνι, ώστε να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα και να μπορέσει να χάσει βάρος.

Σπόροι chia: Μία υπερεκτιμημένη τάση που δεν υποχωρεί με τίποτα-1

Adam Friedlander / The New York Times

Διατροφολόγοι και γιατροί απαντούν εάν οι σπόροι chia έχουν πράγματι τόσο ευεργετικές δυνατότητες.

Είναι οι σπόροι chia πράγματι τόσο ωφέλιμοι για εμάς;

Οι σπόροι chia δεν είναι ένα μαγικό μέσο για την απώλεια βάρους ή την θεράπεία ασθενειών, αλλά είναι «απίστευτα υγιείς ως μία φυσική διατροφική πηγή», δήλωσε η Δρ. Μελίντα Ρίνγκ, ειδικός στο Northwestern Medicine του Ιλινόι.

Όπως, όμως, και με όλα τα πράγματα, πρέπει να προσέχει κανείς να μην το παρακάνει, δήλωσε η Δρ. Λίζα Γκάντζου, επίκουρη καθηγήτρια στο Grossman School of Medicine του Πανεπιστημίου του NYU, η οποία ειδικεύεται στη γαστρεντερολογία. Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να τρώει κανείς τους σπόρους ως έχουν, διότι μπορεί να επιβαρύνουν την πέψη. Αντιθέτως, θα πρέπει κανείς να τους μουσκεύει, μέχρι να διογκωθούν και να πάρουν την μορφή ζελατίνης, ή να τους προσθέσει σε αρτοσκευάσματα.

Εάν καταναλώσετε υπερβολικά πολλούς σπόρους – για παράδειγμα μερικά κιλά σε ένα γεύμα – μπορεί να φουσκώσετε, να έχετε πόνους στην κοιλιά, δυσφορία και διάρροια, σημείωσε η ίδια.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Μία μερίδα σπόρων chia – περίπου 30 χιλιοστά του λίτρου – δεν θα μεταμορφώσει ολόκληρη τη δίαιτά σας ούτε και θα αναπληρώσει τις βιταμίνες που θα έπρεπε να λαμβάνετε από τα λαχανικά. Ωστόσο, γιατροί και διατροφολόγοι δηλώνουν ότι υπάρχουν μερικά βασικά οφέλη για την υγεία:

Λιπαρά οξέα: Οι σπόροι chia συγκεντρώνουν υψηλά επίπεδα ενός τύπου ω-3 λιπαρού οξέος, γνωστού ως α-λινολενικού οξέος. Με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ALA μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, δήλωσε η Δρ. Ρινγκ.

Σίδηρος: Περίπου 30 χιλιοστά του λίτρου σε σπόρους chia έχουν περίπου 10 γραμμάρια διατροφικού σιδήρου. Τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, ενισχύοντας τις κενώσεις.

Αντιοξειδωτικά: Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να διασπάσουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρά μας, δηλώνει η Μπεθ Τσεργουόνι, διατροφολόγος στο Center for Human Nutrition της κλινικής του Κλίβλαντ στο Οχάιο. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να αυξηθούν στο σώμα και να σχηματίσουν αθηρωματικές πλάκες στην καρδιά.

Διατροφικοί περιορισμοί: Η κα Τσεργουόνι δήλωσε ότι έχει δει ασθενείς να χρησιμοποιούν σπόρους chia, οι οποίοι δεν έχουν γλουτένη και είναι vegan, ως υποκατάστατο του αυγού στη ζαχαροπλαστική.

Και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, δήλωσε η κα Ρινγκ.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 «ύπουλες» συνήθειες που κάνουν κακό στην καρδιά σας

Γιατί όλα τα κρασιά είναι σαν να έχουν την ίδια γεύση πια;

Coca Cola: Να γιατί δεν μας λέει τι έχουν μέσα τα αναψυκτικά της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News