The New York Times Τρίτη 2/08/2022, 07:13
THE NEW YORK TIMES

Ο κανόνας των 8 ποτηριών νερού καταρρίπτεται: Πώς να ενυδατωθείτε σωστά

Ο κανόνας των 8 ποτηριών νερού καταρρίπτεται: Πώς να ενυδατωθείτε σωστά

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές με πρωτοφανείς συνθήκες ζέστης, η ενυδάτωση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Εάν δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών, ώστε να παράγετε κατάλληλη ποσότητα ιδρώτα σε μία ζεστή ημέρα, ενδέχεται να είστε πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξίες. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ επίσης μπορεί να επιδεινώσει άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τη ζέστη, όπως οι μυϊκές κράμπες.

Επομένως, η κατανάλωση υγρών είναι θεμελιώδης, αλλά η ενυδάτωση μπορεί να γίνει με περισσότερους τρόπους από το να πιει απλώς κανείς νερό. Ο δημοφιλής κανόνας ότι όλοι οφείλουμε οχτώ ποτήρια τη μέρα, ώστε να είμαστε συνεχώς ενυδατωμένοι, ναι μεν παραμένει, αλλά έχει καταρριφθεί.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την πεποίθηση για τα οκτώ ποτήρια νερού», δήλωσε ο Δρ. Dan Negoianu, νεφρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ενυδάτωση σημαίνει απλώς κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών, ώστε να μην διψάμε και αυτή η ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο, δήλωσε ο ίδιος.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικές πηγές υγρών, διότι όχι μόνο τείνουν να φέρουν υψηλές ποσότητες νερού, αλλά έχουν επίσης σίδηρο, ο οποίος παρέχει άλλα οφέλη για την διατροφή και την υγεία σας. Για παράδειγμα το καρπούζι και το πεπόνι είναι πολύ ζουμερά. Οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα αγγούρια και το σέλινο έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα νερού.

Τα ποτά κάθε είδους μπορεί να είναι ενυδατικά. Ο χυμός, το γάλα, το τσάι και ο καφές περιέχουν υγρά, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει το σώμα σας. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ίσως να μην είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή, αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα ποτά με γλυκαντικά μπορούν να ενυδατώσουν εξίσου καλά τον οργανισμό σας. Στην ζέστη του καλοκαιριού βέβαια, τα κρύα γλυκά, όπως τα παγωτά και τα σορμπέ είναι χρήσιμα για την κατανάλωση υγρών.

Επίσης, τα ποτά με καφεΐνη ενυδατώνουν. Παρότι η καφεΐνη θεωρείται διουρητική ή ότι αφυδατώνει, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ή άλλου είδους ποτών με καφεΐνη έχει τα ίδια ενυδατικά στοιχεία με το νερό – ιδίως εάν πίνετε συχνά καφέ.

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει ότι τα τρόφιμα με αλάτι αφυδατώνουν, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως σωστό, δήλωσε η Kelly Hyndman, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγκχαμ.

Το σώμα μας προσπαθεί συνέχεια να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ άλατος και νερού με μία σειρά ορμονών. Μία από τις ορμόνες που ξεχωρίζουν είναι η αντιδιουρητική ορμόνη ή ADH.

Όταν καταναλώνουμε γρήγορα μεγάλη ποσότητα τροφίμων με αλάτι, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ADH, που δίνει εντολή στους νεφρούς να κατακρατήσουν νερό, αποτρέποντας την ούρηση του επιπλέον υγρού. Η ορμόνη επίσης συνδέεται με την αίσθηση της δίψας και συνδυαστικά δίνεται το σήμα για κατανάλωση επιπλέον υγρών.

Εάν ψάχνετε για αλμυρά τρόφιμα που ενυδατώνουν, κατάλληλες επιλογές είναι οι ελιές και οι πίκλες, παρότι σπάνια καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η σούπα, ιδίως με ζωμούς με βάση το νερό, μπορεί επίσης να σας ενυδατώσει.

Αυτό που αφυδατώνει είναι το αλκοόλ. «Το αλκοόλ καταστέλλει την ADH», δήλωσε ο Δρ. Hyndman. Επομένως όταν το καταναλώνετε «δεν έχετε αυτή την ορμόνη που λέει στους νεφρούς σας να απορροφήσουν ξανά νερό» και ό,τι υγρά καταναλώσετε θα διαπεράσουν αμέσως το σώμα σας.

Τα παιδιά, οι γηραιότεροι και άτομα με ιατρικά προβλήματα θα πρέπει να είναι συνεπείς στην ενυδάτωση, δήλωσε ο Δρ. Hyndman.

Οι υπόλοιποι οφείλουμε απλώς να καταναλώνουμε ένα ποτό ή φαγητά με άφθονα υγρά, δήλωσε η Tamara Hew-Butler, αθλίατρος στο Wayne State University στο Μίσιγκαν. Και να εμπιστεύεστε τα ένστικτά σας. «Δεν χρειάζεται να το σκέφτεστε υπερβολικά», δήλωσε η ίδια.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Στην Ευρώπη το καλύτερο μπαρ του 2022: Ένα ελληνικό προκρίθηκε στους τελικούς

Μήπως η δουλειά σαμποτάρει τον ύπνο σας; Τρεις συμβουλές για καλύτερη ξεκούραση

Τρόφιµα κοντά στη λήξη τους, η νέα μανία των Κινέζων

Διατροφή: Γιατί ο εγκέφαλος λατρεύει τα blueberries

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News