The New York Times Πέμπτη 28/07/2022, 07:59 HENRY FOUNTAIN
THE NEW YORK TIMES

Πώς έγινε η Ευρώπη το επίκεντρο του καύσωνα;

Πώς έγινε η Ευρώπη το επίκεντρο του καύσωνα;

Ο θερμότερος Μάιος στην ιστορία καταγράφηκε στην Γαλλία, ενώ τον Ιούνιο η χώρα επλήγη ξανά από έναν καύσωνα που επίσης επηρέασε την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Αυτό τον μήνα, η Πολωνία και άλλα μέρη της ανατολικής Ευρώπης είδαν υψηλότατες θερμοκρασίες.

Τώρα, οι θερμοκρασίες κατά μήκος της Ευρώπης ανεβαίνουν και πάλι, από την Ισπανία και τα νησιά της Βρετανίας και επεκτείνονται προς την Ανατολή. Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από την ζέστη καίνε πολλές περιοχές, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου βρίσκεται εν μέσω μίας παρατεταμένης ξηρασίας.

Σύμφωνα με επιστήμονες, οι καύσωνες στην Ευρώπη αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με σχεδόν κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη παίζει έναν ρόλο, όπως και σε κάθε καύσωνα στον κόσμο, διότι οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσον όρο 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με τα τέλη του 19ου αιώνα, προτού αρχίσουν δηλαδή να παράγονται ευρέως αέριοι ρύπου. Επομένως, οι ακραίες θερμοκρασίες ξεκινούν από υψηλότερη βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του αέρα και των  ωκεανών, οι οποίοι καθιστούν την Ευρώπη επίκεντρο των κυμάτων καύσωνα.

Δύο καύσωνες δεν μπορούν ποτέ να είναι απολύτως ίδιοι. Η θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Αγγλία και την Ουαλία στις 18 Ιουλίου προκλήθηκε εν μέρει από μία περιοχή χαμηλής πίεσης σε ρεύματα ανώτερου επιπέδου, που επί μέρες έμεναν στις ακτές της Πορτογαλίας. Το φαινόμενο αυτό (cutoff low) προκλήθηκε από ρεύματα που περικυκλώνουν τη γη σε μεγάλα υψόμετρα.

Οι ζώνες χαμηλής πίεσης τείνουν να προσελκύουν αέρα προς αυτές. Στην περίπτωση αυτή, η ζώνη χαμηλής πίεσης «τραβούσε» αέρα από τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη: «Διοχετεύει θερμό αέρα προς τον Βορρά», δήλωσε ο Kai Kornhuber, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Kornhuber συμμετείχε αυτό το μήνα σε μία έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι καύσωνες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση, ενώ συνέδεσε την αύξηση με τις μεταβολές στους λεγόμενους αεροχειμάρρους. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι πολλά ευρωπαϊκά κύματα καύσωνα συνέβησαν όταν οι αεροχείμαρροι διασπάστηκαν προσωρινά στα δύο, αφήνοντας μία περιοχή ασθενών ανέμων και υψηλής πίεσης μεταξύ των δύο διακλαδώσεων και δημιουργώντας έντονη ζέστη.

Η Έφη Ρούσση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κλιματικών Ερευνών του Potsdam Γερμανίας και η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας, δήλωσε ότι ο καύσωνας της 18ης Ιουλίου φάνηκε να συνδέεται με ένα τέτοιο φαινόμενο διακλαδώσεων, το οποίο όπως δήλωσε υπήρχε πάνω στην Ευρώπη επί αρκετές εβδομάδες. Αυτό ίσως οδήγησε στην δημιουργία ενός cutoff low, καθώς και σε μία περιοχή ασθενών ανέμων πάνω από την Ευρώπη, που επέτρεψαν στη ζέστη να επιμείνει.

Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη βλέπει περισσότερους και πιο επίμονους καύσωνες, παρότι κάποιοι είναι αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ επιστημών. Η μεταβλητότητα του φυσικού κλίματος μπορεί να καταστήσει δύσκολη την εξέταση ενός μεμονωμένου παράγοντα, δήλωσε η Δρ. Ρούσση.

Ο Δρ. Kornhuber σημείωσε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική, η οποία συμβαίνει πολύ ταχύτερα σε σχέση με οπουδήποτε αλλού, ενδέχεται να παίζει έναν ρόλο. Όσο η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της περιοχής και του Ισημερινού συρρικνώνεται. Αυτό οδηγεί σε μείωση των θερινών ανέμων, και συνεπώς στην παραμονή καιρικών φαινομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Βλέπουμε μία αύξηση στην παραμονή» καιρικών φαινομένων, δήλωσε ο ίδιος.

Ένας καύσωνας μπορεί να κάνει ευκολότερη την εμφάνιση άλλων στην ίδια περιοχή, διότι μία περίοδος ακραίας ζέστης ξεραίνει το έδαφος.

Όταν ένας καύσωνας στερεύει σχεδόν όλη την υγρασία του εδάφους, στη συνέχεια μένει πολύ λίγη ώστε να απορροφηθεί όταν φτάσει το επόμενο κύμα ζεστού αέρα. Επομένως «ψήνεται» το έδαφος, αυξάνοντας την ζέστη.  

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την διαχείριση κλιματικών κρίσεων;

Κλιματικά stress test: Αντιμέτωπες με ζημιές 70 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες

«Καμπανάκι» IEA για Ελλάδα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ενεργειακές υποδομές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News