The New York Times Δευτέρα 11/07/2022, 07:00 BRIAN X. CHEN
THE NEW YORK TIMES

Προσεχώς: Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές – Πώς να προετοιμαστείτε

Προσεχώς: Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές – Πώς να προετοιμαστείτε

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διάφορους τύπους φορτιστών για τις συσκευές μας, διότι πολλά προϊόντα, όπως τα τηλέφωνα της Apple και οι υπολογιστές του Microsoft Surface, απαιτούν καλώδια με διαφορετικά βύσματα.

Σύντομα όμως, αυτό θα αλλάξει.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε συμφωνία, με την οποία μέχρι το 2024 θα απαιτείται κοινός φορτιστής για όλες τις καινούργιες φορητές συσκευές, όπως τα smartphones, τα ακουστικά και τα ασύρματα πληκτρολόγια. Έπειτα από δύο χρόνια, ο κανονισμός θα εφαρμόζεται και για τα νέα laptop.

Παρότι ο κανονισμός θα επιβληθεί μόνο στην Ευρώπη, ενδέχεται να επηρεάσει τους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το κόστος παραγωγής των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες θα καλούνται να αναπτύξουν διαφορετική τεχνολογία φόρτισης μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανεξαρτήτως της χώρας διαμονής σας, οι περισσότερες συσκευές που θα αγοράζετε τα επόμενα χρόνια κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν και μία θύρα φόρτισης, γνωστή ως USB-C. Ενδέχεται να εκνευρίσει πολλούς χρήστες iPhone, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει καλώδια και αξεσουάρ με το βύσμα της Apple, που εγκαινιάστηκε προ δεκαετίας.

Το USB-C είναι ένα οβάλ βύσμα, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με πολλά καινούργια κινητά Android και laptop. Δεν είναι όμως το ίδιο με το επίπεδο ορθογώνιο βύσμα της Apple, το Lighting, ή με το ορθογώνιο χοντρό βύσμα του USB, μία παλαιότερη τεχνολογία που αποκαλείται USB-A.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός απαιτεί όλες οι συσκευές να χρησιμοποιούν USB-C μέχρι το 2026. Επομένως, οφείλουμε όλοι να προγραμματιστούμε ανάλογα.

Αγοράζοντας τον μετασχηματιστή που συνδέεται με το καλώδιο του υπολογιστή ή του κινητού, φροντίστε να είναι συμβατός με τη θύρα USB-C. Έτσι, θα μπορεί να δεχθεί το καλώδιο που θα συνδέεται με το επόμενο κινητό ή τον υπολογιστή σας.

Εάν χρησιμοποιείτε iPhone, το ασφαλέστερο αυτή τη στιγμή είναι να αγοράσετε καλώδιο Lightning με θύρα USB-C στην άλλη πλευρά, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα συνδέεται στο επόμενο λάπτοπ ή μπαταρία.

Μία άλλη επιλογή είναι να πάτε στα ασύρματα, όπως δήλωσε ο John Bumstead, ιδιοκτήτης της RDKL Incorporated, μίας εταιρείας που πουλά ανακατασκευασμένα εξαρτήματα της Apple. Τα περισσότερα από τα σύγχρονα smartphone λειτουργούν με νεότερη τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, η οποία παρέχεται σε πολλές μορφές. Δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να συνδεθούν με τη θύρα του κινητού σας, τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να σκεφτείτε τους ασύρματους φορτιστές.

Με λίγο προγραμματισμό, η μετάβαση δεν θα είναι τόσο δύσκολη. Το USB-C είναι μία καλή τεχνολογία, που επιτρέπει στις συσκευές να φορτίζουν γρήγορα. Και επειδή τόσα προϊόντα χρησιμοποιούν ήδη USB-C, οι περισσότεροι από εμάς ήδη έχουμε αρκετά τέτοια καλώδια, όπως δήλωσε ο Jeff Ravencraft, πρόεδρος του USB Implementers Forum.

Η αλλαγή έχει ήδη δρομολογηθεί, δήλωσε ο κ. Ravencraft. Προσέθεσε επίσης ότι το USB-C σχεδιάστηκε, ώστε να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η τεχνολογία αυτή θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το 2026, όταν θα έχει εφαρμοστεί ο νόμος.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία στην ΕΕ για κοινό φορτιστή – Πλήγμα για την Apple

Δείτε πώς αλλάζει ο τρόπος που θα χρησιμοποιείτε το iPhone

Πάσχουμε όλοι από nomophobia: Πόσο άλλαξαν τον εγκέφαλό μας τα 15 χρόνια του iPhone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News