The New York Times Δευτέρα 4/07/2022, 07:01 KATHERINE KORNEI
THE NEW YORK TIMES

Το ξύλο που αποκάλυψε τα μυστικά του Stradivari

Το ξύλο που αποκάλυψε τα μυστικά του Stradivari

Αναλύοντας το ξύλο από δύο έγχορδα μουσικά όργανα του 17ου αιώνα, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο ο Antonio Stradivari ενδεχομένως ανέπτυξε τις δεξιότητες για την δημιουργία των «συνονόματων» βιολιών Stradivarius.

Τα ευρήματα του Mauro Bernabei, ενός δενδροχρονολόγου (κάποιου που μελετά τους δακτυλίους των δέντρων) στην Ιταλία, και οι συνάδελφοί του επιβεβαιώνουν ότι ο Stradivari, όταν ήταν μικρός, έμαθε την τέχνη από τον Nicola Amati, έναν οργανοποιό – αυθεντία, περίπου 40 χρόνια μεγαλύτερό του.

Τον 17ο αιώνα και στις αρχές του 18ου, ο Stradivari δημιούργησε έγχορδα όργανα, τα οποία έγιναν γνωστά για την δεξιοτεχνία και τον ήχο τους. Σήμερα, μόνο περίπου 600 από τα αριστουργήματα του Stradivari έχουν επιβιώσει. Ωστόσο, τα ευρήματα σύνδεσης μεταξύ του Stradivari και του Amati, οι οποίοι αμφότεροι ζούσαν στην Cremona, μία πόλη στην σημερινή Ιταλία, ήταν αμφίβολα.

Επομένως, η ομάδα του Δρ. Bernabei ανέλυσε το ξύλο μίας μικρής άρπας, την οποία είχε κατασκευάσει ο Stradivari το 1681, μετρώντας τα πλάτη των 157 δακτυλίων, τα οποία είναι ορατά στην επιφάνεια του μουσικού οργάνου από έλατο.

Το μοτίβο που δημιουργείται συνθέτοντας τα πλάτη των δακτυλίων, το ένα μετά το άλλο, μοιάζει με δακτυλικό αποτύπωμα, διότι το πόσο μεγαλώνει ένα δέντρο κάθε χρόνο εξαρτάται από τον καιρό, τις συνθήκες του νερού και πολλούς άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μετρήσεις της άρπας του Stradivari μοιάζουν εντυπωσιακά πολύ με αυτές που βρέθηκαν στην επιφάνεια ενός τσέλο από έλατο του 1679.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Τίτλοι τέλους για το iPod: Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική

Από έμπορος ναρκωτικών, δισεκατομμυριούχος: Ο ράπερ που εντυπωσίασε τον Buffett

Σε δημοπρασία βιολί 300 ετών – Έως και 10 εκατ. ευρώ η εκτιμώμενη τιμή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News