Κόσμος Τρίτη 7/06/2022, 14:35
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στην ΕΕ για κοινό φορτιστή – Πλήγμα για την Apple

Συμφωνία στην ΕΕ για κοινό φορτιστή – Πλήγμα για την Apple

Σε μια ιστορική συμφωνία έφθασαν σήμερα οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν για την εφαρμογή της υποχρέωσης ενός κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην ΕΕ μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

Κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, e-readers, ασύρματα ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και βιντεοκονσόλες χειρός θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά θύρα φόρτιστης USB τύπου C, ανεξαρτήτως τι μάρκας είναι. Επιπλέον, η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.


 

Στην προοπτική αυτή αντιδρά κυρίως η Apple, η οποία υποστηρίζει ότι η ακατάλληλη χρήση διεθνών προτύπων στέκεται εμπόδιο στην καινοτομία και ότι ο εξαναγκασμός των καταναλωτών να κάνουν χρήση νέων φορτιστών θα μπορούσε να δημιουργήσει τόνους από ηλεκτρονικά απόβλητα.  Επί του παρόντος, οι κινητές συσκευές της Apple φορτίζουν μέσω της θύρας Lightning, ενώ αυτές με λειτουργικό Android μέσω θύρας USB-C.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών (laptop) θα πρέπει και αυτοί να υιοθετήσουν κοινούς φορτιστές, αλλά θα έχουν μια περίοδο χάριτος 40 μηνών (κάτι παραπάνω από 3 χρόνια) μετά το 2024 για να προσαρμοστούν.

Τέλος η πώληση του φορτιστή ξεχωριστά από το κινητό

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει να παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων συσκευών στους καταναλωτές, έτσι ώστε να γνωρίζουν αν είναι συμβατοί οι τωρινοί φορτιστές τους.

Ένα άλλο σημείο που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των κατασκευαστών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ρητά στην οδηγία της ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αγοράσουν μια ηλεκτρονική συσκευή με ή χωρίς τον φορτιστή της. Κάποιες εταιρείες (ειδικά η Apple) πωλούν ξεχωριστά gadgets, όπως φορτιστές και ακουστικά.

«Χάρη στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα το πρωί, οι καταναλωτές θα κάνουν οικονομία σχεδόν 250 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Ε.Ε.: «Πονοκέφαλος» για την Apple η συμφωνία για κοινή θύρα φόρτισης συσκευών 

Αυξημένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγορές μέσω metaverse

Τίτλοι τέλους για το iPod: Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News