The New York Times Τετάρτη 8/06/2022, 07:13 SUHASINI RAJ
THE NEW YORK TIMES

Είδος υπό εξαφάνιση φέτος το μάνγκο: Η απειλή για το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο

Είδος υπό εξαφάνιση φέτος το μάνγκο: Η απειλή για το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο

Κανένα άλλο φρούτο από την Ινδία δεν είναι τόσο αγαπημένο σε ολόκληρο τον κόσμο όσο το μάνγκο, το οποίο για ένα πολύ μικρό διάστημα κάθε χρόνο, δροσίζει και γλυκαίνει τις καλοκαιρινές ημέρες. Τα μάνγκο προστίθενται στα κεμπάπ, χρησιμοποιούνται σε ξινά πιάτα και αναμειγνύονται με μέντα σε δροσιστικά ποτά.

Ωστόσο, η Βόρεια Ινδία πλήττεται φέτος από υψηλότατες θερμοκρασίες, οι οποίες χτύπησαν νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να απειλείται ο τρόπος διαβίωσης χιλιάδων μικροκαλλιεργητών που αναπτύσσουν το φρούτο, αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων που το καταναλώνουν.

Το κύμα καύσωνα είναι ένα παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ινδία στη θωράκιση της επισιτιστικής ασφάλειας, όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, υψώνεται ο πήχης στην προσπάθεια της αγροτικής παραγωγής να φτάσει τα διεθνή πρότυπα και να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό σχεδόν 1,4 δισ. ανθρώπων.

Οι κίνδυνοι ενός μέλλοντος με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες είναι ορατοί σε ένα μικρό αγρόκτημα στο Malihabad, μία περιοχή στα βόρεια της χώρας, όπου καλλιεργούνται μάνγκο και ο Mohammed Aslam έχει περίπου 500 δέντρα. Πριν από μερικούς μήνες, τα δέντρα του ήταν εξαιρετικά υγιή, τα σκούρα πράσινα φύλλα έλαμπαν πάνω από το καλοποτισμένο χώμα και τα κλαδιά έφεραν τέλεια μπουκέτα λευκών λουλουδιών. Η Ινδία βίωσε τον πιο θερμό Μάρτιο εδώ και 122 χρόνια, όσο δηλαδή διατηρείται ιστορικό, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν κατά μέσον όρο σχεδόν τους 33 βαθμούς Κελσίου και να φτάνουν έως και τους 40 βαθμούς. Τα λουλούδια του μάνγκο μαράθηκαν. Ουσιαστικά κανένα από τα δέντρα του κ. Aslam, τα οποία εκτείνονται σε 15 στρέμματα, δεν έβγαλε μάνγκο. Σε μία φυσιολογική χρονιά, θα είχαν βγάλει περισσότερα από 11.000 κιλά φρούτων.

Είδος υπό εξαφάνιση φέτος το μάνγκο: Η απειλή για το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο-1

φωτ. Saumya Khandelwal / The New York Times

Η έντονη ζέστη του Μαρτίου εξελίχθηκε στον θερμότερο Απρίλιο εδώ και 50 χρόνια και έπειτα συνεχίστηκε και τον Μάιο. Επιστήμονες, σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου, είπαν ότι οι πιθανότητες ενός τέτοιου κύματος καύσωνα στην Ινδία είχαν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30 φορές από τον 19ο αιώνα.

Η ιδανική θερμοκρασία για ανάπτυξη των δέντρων μάνγκο είναι περίπου στους 25 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε ο Dheeraj Kumar Tiwari, επιστήμονας σε πανεπιστήμιο γεωπονίας στην Uttar Pradesh.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μάνγκο στον κόσμο, συμβάλλοντας περίπου κατά 50% στην παγκόσμια σοδειά. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια, αλλά επίσης η χώρα εξάγει μάνγκο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Οι δυσκολίες που ανέκυψαν από την πανδημία οδήγησαν σε μείωση των παραδόσεων κατά σχεδόν 50% πέρυσι. Η μεγαλύτερη εξαγωγική οργάνωση της χώρας ήλπιζε ότι φέτος θα άλλαζε το τοπίο. Αντ’ αυτού, τα ακραία καιρικά φαινόμενο έπληξαν τις σοδειές όχι μόνο στο Βορρά, αλλά και στο Νότο, όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στο Malihabad, όπου βρίσκονται οικογένειες οι οποίες καλλιεργούν το φρούτο επί ολόκληρες γενιές, οι καλλιεργητές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Ο Nadeem Ahmad προχώρησε προς το αγρόκτημά του δίπλα στον δρόμο. Έδειξε προς τα δέντρα, τα οποία κανονικά θα ήταν γεμάτα με φρούτα αυτή την περίοδο. «Θα πρέπει να αρχίσω να κόβω αυτά τα δέντρα, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση».

Ο κ. Aslam δήλωσε ότι ζει σε «ένταση» εξαιτίας μίας σοδειάς, η οποία ήταν μετά βίας το 5% των προηγούμενων ετών. Ο 14χρονος γιος του είπε ότι δεν ήθελε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση.

Ο κ. Aslam δήλωσε ότι οι δυσκολίες τον υποχρέωσαν να αναβάλει τον γάμο της κόρης του.

«Χωρίς μάνγκο, χωρίς ζωή», είπε.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες

Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής: Από πού έρχονται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News