Κοινωνία Παρασκευή 3/06/2022, 10:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες

Μπορεί η πλειονότητα των Ελλήνων να αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει ραγδαία και ότι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά μία μεγάλη μερίδα πιστεύει ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι μικρότερος και ακόμη πιο περιορισμένος για την συγκεκριμένη περιοχή που κατοικεί.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Focus Bari, το 85% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει σε μεγάλο ή ήπιο βαθμό. Παράλληλα όμως, αρκετά λιγότεροι είναι όσοι αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα και την περιοχή τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ ή αρκετά μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και το 66% για την περιοχή του.

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι απόρροια ανθρώπινων δραστηριοτήτων και δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια. Μάλιστα, κύριοι υπεύθυνοι θεωρούνται από τους περισσότερους ο κλάδος της βιομηχανίας (77%), η κυβέρνηση/ τοπική αυτοδιοίκηση (89%) και σε μικρότερο βαθμό οι αναπτυσσόμενες χώρες (67%), οι πολίτες (35%) και οι ΜΚΟ/ ομάδες τοπικών κοινοτήτων (31%). Επίσης, όλοι όσοι ρωτήθηκαν (το 100%) θεωρούν ότι την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μικρό ή μεγάλο βαθμό φέρει η κυβέρνηση ή η τοπική αυτοδιοίκηση.

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες-2

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία των ανθρώπων, ενώ πιο ευαισθητοποιημένες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φαίνεται να είναι οι γυναίκες. Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της Focus Bari, μία σημαντική μερίδα (το 44%) πιστεύει ότι δεν είναι αργά για να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή.

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες-3

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές δείχνουν να έχουν ήδη υιοθετήσει κάποιες συμπεριφορές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, παρότι δεν θεωρούν ότι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι. Ενδεικτικά, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ανακυκλώνουν το χαρτί και όταν αγοράζουν καινούργια συσκευή φροντίζουν να είναι ενεργειακά αποδοτική.

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες-4

Σημειώνεται ότι η έρευνα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Focus Bari ως μέλος της Σύμπραξης για το «Green Wellbeing», ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΜΚΟ Iasis, την Ομοσπονδία Αργώ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο μεγάλα «κύματα» σε συνολικό δείγμα 2.000 Ελλήνων 18-64 χρόνων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στους πιο αγενείς οδηγούς της Ευρώπης οι Έλληνες

Τουρισμός: Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα – Στην κορυφή των αναζητήσεων η Νάξος

Μεγάλη Παραίτηση και στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις θα προτιμούσε να μείνει χωρίς δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News