Κοινωνία Σάββατο 25/12/2021, 08:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο στην Πάρο: Tουλάχιστον 16 νεκροί σε σκάφος με μετανάστες

Ναυάγιο στην Πάρο: Tουλάχιστον 16 νεκροί σε σκάφος με μετανάστες

Τουλάχιστον 16 νεκροί εκ των οποίων 12 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα βρέφος, έχουν εντοπιστεί από το χθεσινοβραδινό ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 πρόσφυγες και μετανάστες αναποδογύρισε.

Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες). Μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο. Πηγές από το Λ.Σ. αναφέρουν πως οι επιβαίνοντες ενημέρωσαν το 112 ότι βρίσκονται σε κίνδυνο στις 19:30.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Στις έρευνες, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (E.K.Σ.E.Δ.), συμμετείχαν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C 130, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ στο σημείο έσπευσε και η μονάδα υποβρύχιων αποστολών του Λ.Σ.

Κυκλώματα διακίνησης

Για αδίστακτους δολοφόνους που αφήνονται ελεύθερα να δρουν στην Τουρκία, έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Γ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε «εγκληματική» τη δράση κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί.

«Πρόκειται για κυκλώματα τα οποία στοιβάζουν δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη, ουσιαστικά μίας χρήσεως, που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας». 

Ο υπουργός τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας, του Πολεμικού ναυτικού  και ιδιωτών έχουν διασώσει τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 ανθρώπους.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Αναφορικά με το χθεσινό ναυάγιο, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε, επίσης, ότι ο καιρός ήταν καλός, στοιχείο που ευνοεί τις έρευνες και στήθηκε μία γιγαντιαία επιχείρηση με τη συνδρομή και ιδιωτών.

Πρόσθεσε ότι «η συνήθης διαδρομή  αυτού του νέου τύπου διαχείρισης του μεταναστευτικού μέσω ιστιοφόρων, έχει τελικό προορισμό την Ιταλία και τα φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά». 

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο συνεχίζονται από πλωτά του λιμενικού, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, αεροσκάφος C-130, παραπλέοντα πλοία και βατραχανθρώπους. Σημειώνεται πως κατά πάσα πιθανότητα το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News