Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 07:03
BUSINESS & FINANCE

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου

Μία κρίση ξεδιπλώνεται στην τοπική οικονομία της Νάξου, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η γραβιέρα ενδέχεται να εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί, παίρνοντας ώθηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι τοπικοί παραγωγοί να δυσκολέυονται να θρέψουν τα ζώα τους και υποχρεώνοντάς τους να σφάξουν τα υποσιτισμένα, τα οποία δεν μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα. «Οι τιμές της τροφής έχουν τριπλασιαστεί, τα καύσιμα, το λίπασμα και οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν διπλασιαστεί», δήλωσε στο Reuters τοπικός παραγωγός. Οι τοπικές αρχές σημείωσαν ότι τουλάχιστον 300 αγελάδες και 30.000 πρόβατα και κατσίκες στο νησί σφάχτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για τους τοπικούς παραγωγούς είναι ότι η γραβιέρα είναι Π.Ο.Π. που σημαίνει ότι πρέπει να φτιάχνεται με συνδυασμό μόνο τοπικών προϊόντων, δηλαδή από γάλα αγελάδας, κατσίκας και προβάτου της Νάξου. Αυτό βέβαια σημαίνει πως όσο μειώνονται οι ποσότητες του γάλακτος, τόσο μειώνεται και η παραγωγή του τυριού.

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου-1

φωτ. Reuters

Η Νάξος παράγει κατά μέσον όρο περίπου 1.250 τόνους γραβιέρας ετησίως, όπως δήλωσε στο Reuters ο Πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Ο ίδιος όμως εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή ενδέχεται να υποχωρήσει κατά 30% φέτος.

Προκειμένου να διασωθεί το προϊόν, ο ίδιος σκοπεύει να περιορίσει τις εξαγωγές και να εστιάσει στην ελληνική αγορά. Το προϊόν εξάγεται μεταξύ άλλων στη Γαλλία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης ως μέρος του σχεδίου του, ο κ. Καπούνης δρομολογεί την διακοπή της παραγωγής άλλων τυριών από το νησί, ώστε να συγκεντρώσει μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος για την γραβιέρα.

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου-2

φωτ. Reuters

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί κατέφθασε αυτή την εβδομάδα πλοίο με ζωωτροφή από τη Βουλγαρία, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες της τοπικής καλλιέργειας, η οποία επιβαρύνθηκε ιδίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το τελευταίο έτος. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ενίσχυση είναι μικρή, αφού τα κόστη μεταφοράς έχουν εκτοξεύσει την τιμή της εισαγόμενης ζωοτροφής στα 230 ευρώ ανά τόνο, από 70 ευρώ πέρυσι, όπως δήλωσε ο κ. Καπούνης στο Reuters.

Οι τοπικοί παραγωγοί ζητούν περισσότερες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, με ορισμένους να δηλώνουν ότι υποχρεώθηκαν να σφάξουν όλα τους τα ζώα, καθώς δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Του φάνηκε ακριβός ο καφές και κάλεσε την αστυνομία

CNN: Το καλύτερο ελληνικό τυρί δεν είναι αυτό που νομίζετε

Έρχεται το τέλος του τυριού; Τουλάχιστον, όπως το ξέραμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News