The New York Times Τρίτη 28/12/2021, 06:56 RAYMOND ZHONG
THE NEW YORK TIMES

Γιατί η οικονομία ανησυχεί για μία ουσία που βρίσκεται στα ούρα μας

Γιατί η οικονομία ανησυχεί για μία ουσία που βρίσκεται στα ούρα μας

Πρόκειται για ένα άρθρο, το οποίο αφορά μία από τις αφανείς δυνάμεις που διατηρούν τον κόσμο σε λειτουργία, το ρολόι που διασυνδέει τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και το πώς τα προβλήματα σε ένα μέρος του πλανήτη μπορούν να πυροδοτήσουν καταιγίδες σε ένα άλλο. 

Αυτό είναι ένα άρθρο για την ουρία. 

Οι τιμές για τη χημική ουσία, η οποία συναντάται στα ούρα των ανθρώπων, εκτινάσσονται σε επίπεδα, τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Στην εποχή των ελλείψεων και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ περίεργο. Ωστόσο, η ουρία συνδέει διάφορα -ανόμοια φαινομενικά- κομμάτια της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στη ναυτιλία μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη ελλείψεων στον ανεφοδιασμό. 

Άνθρωποι και βιομηχανίες κάθε είδους αισθάνονται τους κραδασμούς. Στην Ινδία, η έλλειψη ουρίας έχει κάνει τους αγρότες να φοβούνται για τα προς το ζην. Στη Νότια Κορέα, σημαίνει ότι οι οδηγοί φορτηγών δεν μπορούν να βάλουν μπρος τις μηχανές τους. 

Η ουρία αποτελεί έναν σημαντικό τύπο γεωργικού λιπάσματος. Επομένως η αύξηση των τιμών θα μπορούσε τελικά να σημαίνει υψηλότερο κόστος στα οικογενειακά τραπέζια όλου του κόσμου. Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. 

Ένας σημαντικός λόγος για την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων είναι η αύξηση του κόστους σε άνθρακα και φυσικό αέριο. Η βιομηχανική ουρία παράγεται μέσω μιας διαδικασίας, στην οποία χρησιμοποιείται φυσικό αέριο ή αέριο από άνθρακα, με στόχο την παραγωγή αμμωνίας, η οποία στη συνέχεια αξιοποιείται για τη σύνθεση της ουρίας. 

Αλλά μια παράξενη αλληλουχία άλλων παραγόντων ωθεί επίσης, τις τιμές σε άνοδο. 

Η Κίνα και η Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό των δικών τους αγροτών. Στην περίπτωση της Κίνας δε, η ενεργειακή κρίση οδήγησε τη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν σε μέτρα συντήρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που ανάγκασε τα εργοστάσια λιπασμάτων να μειώσουν την παραγωγή τους. 

Ο τυφώνας Ida, την ίδια ώρα, ανάγκασε πολλά εργοστάσια χημικών στις ΗΠΑ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, οι κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία έπληξαν την εγχώρια παραγωγή ποτάσας, το βασικό συστατικό για ένα άλλο λίπασμα. Οι καθυστερήσεις στα λιμάνια και τα υψηλά τέλη μεταφοράς αυξάνουν περαιτέρω το κόστος. 

Όλα αυτά αντανακλώνται σε όλο τον κόσμο, με απροσδόκητους και μερικές φορές επώδυνους κλυδωνισμούς. 

Καθώς οι τιμές της ουρίας αυξήθηκαν -έως και δεκαπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο- οι φορτηγατζήδες στη Νότια Κορέα ανησυχούν ότι δεν μπορούν πλέον να εργαστούν. Ο λόγος; Η ουρία μετατρέπεται σε μια βιομηχανική ουσία, η οποία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές των φορτηγών. Χωρίς αυτή, η Νότια Κορέα απαγορεύει τη χρήση των κινητήρων ντίζελ. 

«Εάν σταματήσει το φορτηγό μου, τα προς το ζην της οικογένειάς μου, τα δίδακτρα των παιδιών μου, όλα σταματούν» δήλωσε  ο Κιμ Γιουνγκ-Σουκ, 47 ετών, ο οποίος οδηγεί φορτηγό στη Σεούλ. 

Γιατί η οικονομία ανησυχεί για μία ουσία που βρίσκεται στα ούρα μας-1
Φωτ. Jun Michael Park για τους The New York Times

Η Νότια Κορέα μετέφερε αεροπορικώς χιλιάδες λίτρα ουρίας από την Αυστραλία, ενώ σύναψε συμφωνία με την Κίνα για επιπλέον εισαγωγές (μερικών μηνών). 

Στην Ινδία, οι φόβοι για ελλείψεις λιπασμάτων έχουν οδηγήσει τους απελπισμένους αγρότες να συγκεντρώνονται έξω από τα κρατικά κέντρα διανομής και να συγκρούονται με την αστυνομία. 

Και οι Βρετανοί έχουν στεναχωρηθεί ενόσω ξεμένουν από τις μικροσκοπικές φυσαλίδες που βρίσκονται ανθρακούχα ποτά. Γιατί; Μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, η CF Industries, διέκοψε τη λειτουργία δύο εργοστασίων στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το διοξείδιο του άνθρακα για τρόφιμα είναι ένα υποπροϊόν, το οποίο προέρχεται από την παραγωγή αμμωνίας. 

Όσον αφορά το μεγάλο ερώτημα για το αν οι τιμές των τροφίμων πρόκειται να εκτοξευθούν παγκοσμίως, ο John Baffes, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος μελετά τις αγορές εμπορευμάτων, πιστεύει ότι οι αγρότες είχαν ήδη «κλειδώσει» (προαγοράσει σε συγκεκριμένη τιμή) σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των λιπασμάτων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. 

Αλλά μια διαφορετική εικόνα θα μπορούσε να ανακύψει στις αρχές του νέου έτους, όταν το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για τις προθέσεις φύτευσης των Αμερικανών αγροτών. Αυτά θα δώσουν τις ενδείξεις για το πώς οι παραγωγοί παγκοσμίως ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες συνθήκες της αγοράς. 

«Εάν δούμε τις τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου να παραμένουν στα επίπεδα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, τότε σίγουρα θα δούμε υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα», είπε ο κ. Baffes. «Δεν τίθεται θέμα». 

Copyright – 2021 New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί προσπαθούμε να σώσουμε ένα απλό… ρεβύθι

Καυτή και γεμάτη άμμο, στη μέση του πουθενά – Η πόλη που όλοι θέλουν να μείνουν

Το νησί με τα 30.000 αδέσποτα σκυλιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News