The New York Times Πέμπτη 10/06/2021, 05:15 YAN ZHUANG
THE NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Βλέποντας τα ποντίκια να τρώνε το μέλλον σου

Βλέποντας τα ποντίκια να τρώνε το μέλλον σου

Η δυσωδία σε χτυπάει πρώτα, μία οσμή μούχλας και σαπίλας. Μετά τα ακούς: ένας ήχος σαν τα κύματα του ωκεανού ή τη βροχή να χτυπάει το τσιμέντο. Και το περιστασιακό ουρλιαχτό τους.

Χιλιάδες ποντίκια, πάνω, γύρω και μέσα στην αποθήκη σιτηρών στο αγρόκτημα της οικογένειας Fragar, επτά ώρες δυτικά από το Σίντνεϊ, στην Αυστραλία. Ύστερα από μία μακρά περίοδο ξηρασίας τα ποντίκια καταστρέφουν την πρώτη καλή σοδειά της οικογένειας εδώ και χρόνια και θέτουν σε κίνδυνο την επόμενη, οδηγώντας την επιχείρησή τους στο χείλος του γκρεμού. 

Η φάρμα τους είναι μία από τις χιλιάδες στην ανατολική ζώνη των σιτηρών της Αυστραλίας που δοκιμάζεται από αυτό που οι κάτοικοι αποκαλούν τη χειρότερη μάστιγμα ποντικιών που μπορεί κανείς να θυμηθεί. «Είναι σαν να βλέπεις τα ποντίκια να τρώνε το μέλλον σου» λέει η Kathy Fragar, 51 ετών. 

Τα τρωκτικά έχουν μασήσει ό,τι έχουν βρει στο πέρασμά τους από το νότιο Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη βόρεια Βικτώρια. Πέρα από το να καταστρέφουν καλλιέργειες, έοχυν δαγκώσει ανθρώπους στα κρεβάτια τους και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε οικιακές συσκευές. Έχουν φάει τα δάχτυλα κοτόπουλων. Έχουν χρεωθεί το κόψιμο τηλεφωνικών γραμμών σε μία πόλη, ακόμη και την πυρκαγιά σε ένα σπίτι. 

Τα ποντίκια έχουν προσθέσει καθόλου ευχάριστα καθήκοντα στη ρουτίνα των ανθρώπων. Όσοι έχουν αποθήκες πρέπιει να στήνουν παγίδες για να τα πιάνουν. Και άλλοι καίνε τα νεκρά ποντίκια. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία τοποθετούν αρωματικά χώρου στις αίθουσες αναμονής για να καλύψουν την άσχημη μυρωδιά των νεκρών ποντικών, που σαπίζουν.

Στη φάρμα των Fragars τα ποντίκια σκορπίζονται όταν τα φώτα τους χτυπούν, εξαφανίζονται σε τρύπες και μέσα στο γρασίδι. Η αποθήκη σιτηρών έχει αισθητά συρρικνωθεί. Ο Jeff Fragar, 55 ετών, λέει ότι η οικογένεια θα είναι τυχερή αν τελικά καταφέρει να πουλήσει τους 500 από τους 700 τόνους που έχει θερίσει. Αυτό σημαίνει ότι 30.000 δολάρια χάνονται. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News