The New York Times Δευτέρα 7/06/2021, 11:09 GINANNE BROWNELL
THE NEW YORK TIMES

Το ορυχείο στο οποίο εργάζονται αποκλειστικά γυναίκες

Το ορυχείο στο οποίο εργάζονται αποκλειστικά γυναίκες

Καθώς οι Iver Rosenkrantz και Patrick Tendayi Zindoga ταξίδευαν στο βόρειο τμήμα της Ζιμπάμπουε μία μέρα στα τέλη του 2018, πρόσεξαν κάτι ασυνήθιστο. Μία γυναίκα όργωνε ένα χωράφι με λίγα βόδια, εντελώς μόνη. 

Οι συνεταίροι που είχαν μόλις εξαγοράσει 50 εκτάρια στην περιοχή για ένα ορυχείο ακουαμαρίνης, πρόσεξε τη γυναίκα γιατί σπάνια οι αγρότες εργάζονται μόνοι. Αρκετές ώρες μετά όταν πέρασαν ξανά από το σημείο εντυπωσιάστηκαν με την πρόδοό της. «Είναι τόσο δυνατή» θυμάται να σκέφτηκε ο 42χρονος κ. Rosenkratz. «Θα έκανε πολλούς άνδρες να ντρέπονται». 

Οι άνδρες τη ρώτησαν εάν ενδιαφερόταν να εργαστεί σε αυτό που είναι σήμερα το μοναδικό στην Αφρική, αν όχι στον κόσμο, ορυχείο, που απασχολεί αποκλειστικά γυναίκες. Περίπου το 11% των 7,6 εκατομμυρίων γυναικών της Ζιμπάμπουε εργάζονται σε ορυχεία. 

Σήμερα, η Rutendo Chigwajara, 42χρονη διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, είναι βοηθός μάνατζερ στο Zimbaqua, όπως ονομάζεται το ορυχείο κοντά στην μικρή πόλη του Καρόι. «Στην αρχή νόμιζα ότι είναι ένα όνειρο» λέει σε συνέντευξη μέσω βίντεο. «Είναι πολύ συναρπαστικό, γιατί αυτές οι γυναίκες που εργάζονται σε ορυχεία, τώρα μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα για τα παιδιά τους και μπορούν επίσης να φροντίσουν και τον εαυτό τους». 

Το ορυχείο πουλάει το προϊόν της εξόρυξης σε διεθνείς χονδρεμπόρους και σχεδιαστές κοσμημάτων. Η κυβέρνηση ρυθμίζει τους μισθούς και έτσι ανεξάρτητα από το φύλο οι εργάτες των ορυχείων πληρώνονται 130 δολάρια τον μήνα. Η ακουαμαρίνη μπορεί να πωληθεί έναντι μερικών εκατοντάδων έως χιλιάδων δολαρίων ανά καράτι. Τον Απρίλιο το ορυχείο είχε λιγότερο από ένα κιλό προϊόντος που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ακριβά κοσμήματα και περισσότερα από 45 κιλά χαμηλότερης ποιότητας. 

Οι εταίροι υποσχέθηκαν ότι το 10% των κερδών του Zimbaqua θα δεσμεύονται για project που αφορούν την κοινότητα και επιλέγονται από τις εργάτριες. Φέτος τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για ένα ένα κέντρο κοινότητας, ένα δημοτικό σχολείο, μία παιδιατρική κλινική και ένα κέντρο εκμάθησης τεχνών. Η Snohetta, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, προσφέρει δωρεάν σχέδια. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News