The New York Times Παρασκευή 28/05/2021, 14:25 JACK EWING AND LAUREN HIRSCH
THE NEW YORK TIMES

Το μεγάλο χρήμα έγινε βίγκαν

Το μεγάλο χρήμα έγινε βίγκαν

Δεν αρκεί πλέον το φαγητό να έχει καλή γεύση και είναι υγιεινό. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι το κέτσαπ, τα μπισκότια ή τα μακαρόνια δεν βοηθούν στο λιώσιμο των πάγων. Η παραγωγή τροφίμων είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην κλιματική αλλαγή, ειδικά όταν εμπλέκονται σε αυτή ζώα. Υποκατάστατα γάλακτος έχουν γίνει από σόγια, κάσιους, αμύγδαλα, φουντούκια, ρύζι και βρώμη και η ζήτηση έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 

«Έχουμε ένα τολμηρό όραμα για ένα σύστημα διατροφής που θα είναι καλύτερο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» τόνισε η Oatly, η σουηδική εταιρεία που παράγει γάλα από βρώμη, λίγο πριν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Είχε αποτίμηση 10 δισ. δολαρίων όταν άρχισε η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Nasdaq στις 20 Μαΐου. Η τιμή της εκτινάχθηκε κατά 30% έως τα τέλη της ημέρας. 

Η Oatly χρειάστηκε να πείσει τους επενδυτές πως μπορεί να κυριαρχήσει σε μία αγορά με μεγάλο ανταγωνισμό. Καλλιεργεί μία upstart εικόνα με ένα logo που μοιάζει να έχει σχεδιαστεί με το χέρι. Διαφημίζει ότι «είναι σαν γάλα, αλλά φτιαγμένο για ανθρώπους». Κι όμως η εταιρεία μετράει περισσότερα από 25 χρόνια ζωής. Ο βασικός μέτοχος είναι μία κοινοπραξία ανάμεσα σε έναν οργανισμό ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση και την Verlinvest, μία βελγική εταιρεία η οποία επενδύει μέρος του πλούτου των οικογενειών, που ελέγχουν την αυτοκρατορία Anheuser- Busch InBev. Η Blackstone, ο αμερικανικός γίγαντας του private equity, κατέχει μερίδιο λίγο κάτω του 8%. 

Το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών είναι επιβεβαίωση ότι το βίγκαν φαγητό έχει γίνει mainstream, αλλά θα μπορούσε να το καταστήσει πιο δύσκολο για την Oatly να διατηρήσει την αντισυστημική εικόνα της. Αντιμετώπισε ήδη αντιδράσεις από οπαδούς μετά την επένδυση της Blackstone ύψους 200 εκατ. δολαρίων σε αυτήν πέρυσι. Η ίδια είπε πως ελπίζει η επένδυση της Blackstone να εμπνεύσει και άλλες εταιρείες private equity να «κατευθύνουν τη συλλογική τους αξία των 4 τρισ. δολαρίων σε πράσινες επενδύσεις». 

Το ίματζ της Oatly έχει ωφεληθεί και από σελέμπριτι επενδυτές, μεταξύ των οποίων είναι η Όπρα Γουίνφρι, ο Jay-Z και ο Χάουαρντ Σουλτς, πρώην επικεφαλής των Starbucks. Όλοι έχουν δεσμούς με το κίνημα υγιεινού τρόπου ζωής. 

Το γάλα από βρώμη είναι μία τάση προς το φαγητό που μιμείται ζωικά προϊόντα. Οι λεγόμενες food tech εταιρείες, όπως η Beyond Meat, έχουν αντλήσει χρηματοδότηση άνω των 18 δισ. δολαρίων από venture capitals, σύμφωνα με την PitchBook. Παγκοσμίως η βιομηχανία υποκαταστάτων γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί από τα 9,5 στα 11 δισ. δολάρια φέτος σε τζίρο. 

Αν και οι πωλήσεις της Oatly πέρυσι αυξήθηκαν στα 420 εκατ. δολάρια από 204 εκατ. δολάρια το 2019, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες ύψους 60 εκατ. δολαρίων, καθώς επένδυσε σε νέα εργοστάσια, μάρκετινγκ και παραγωγή προϊόντων. Πουλάει γάλα σε διάφορες γεύσεις, καθώς και υποκατάστατα γιαουρτιού, παγωτού, τυριού κρέμα. 

H Oatly αναγνώρισε στα έγγραφα, που κατέθεσε για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ότι αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από «πολυεθνικές επιχειρήσεις με αισθητά μεγαλύτερους πόρους και δραστηριότητες». Αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το μέγεθός της είναι αυτό που της δίνει προβάδισμα, γιατί της επιτρέπει να καινοτομεί περισσότερο. 

Ο Πάτρικ Μιούλερ Σαρμιέντο, επικεφαλής του τομέα καταναλωτικών αγαθών στη Roland Berger, μία γερμανική συμβουλευτική εταιρεία, αναφέριε ότι οι εναλλακτικές κρέατος και γαλακτομικών προϊόντων έχουν δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία να ανταγωνιστούν με τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων για χώρο στα ράφια των καταστημάτων. «Οι όμιλοι λιανικής ψάχνουν εναγωνίως για νέα προϊόντα» εξηγεί. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News