The New York Times Πέμπτη 27/05/2021, 14:37 SALMAN MASOOD
THE NEW YORK TIMES

Δίνοντας σχεδόν έναν μισθό για να κάνεις το εμβόλιο

Στο Πακιστάν έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση για τη δυνατότητα εμβολιασμού σε ιδιωτικά νοσοκομεία έναντι πληρωμής

Δίνοντας σχεδόν έναν μισθό για να κάνεις το εμβόλιο

Ο νέος κορωνοϊός σάρωνε το Πακιστάν και ο Μοχάμεντ Νασίρ Τσόντρι ανησυχούσε. Μεγάλες ουρές και περιορισμένες προμήθειες μάστιζαν το κυβερνητικό πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού κατά της Covid-19. Οι εφημερίδες γέμιζαν με ρεπορτάζ για ανθρώπους που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις ώστε να προσπεράσουν εκείνους που προηγούνταν στην ουρά.

Και τότε ο κ. Τσόντρι, 35χρονος κυβερνητικός σύμβουλος, ανακάλυψε ότι μπορούσε να πληρώσει για να αγνοήσει και ο ίδιος τη σειρά. Έκανε αίτηση για να λάβει δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έναντι 80 δολαρίων σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Πρόκειται για πολλά χρήματα σε μία χώρα, όπου ο μέσος εργαζόμενος βγάζει 110 δολάρια τον μήνα. 

Οι επικριτές απορρίπτουν τέτοιου είδους ιδιωτικές πωλήσεις στο Πακιστάν και αλλού, τονίζοντας ότι καθιστούν τον εμβολιασμό διαθέσιμο μόνο σε πλουσίους. Αλλά στο Πακιστάν, όπως και σε άλλες χώρες, και τα ιδιωτικά νοσοκομεία ξεμένουν από προμήθεια. Η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει ρίξει άπλετο φως στις παγκόσμιες ανισότητες. Οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει τις περισσότερες διαθέσιμες δόσεις για να πραστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Ορισμένες χώρες προκειμένου να επιταχύνουν τον εμβολιασμό έχουν επιτρέψει την ιδιωτική πώληση εμβολίων. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις χώρες ασκείται σφοδρή κριτική για καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων και υπάρχουν παράπονα που αντανακλούν τις ανισορροπίες.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Πακιστάν είναι αργό. Άρχισε να προσφέρει δόσεις σε ανθρώπους άνω των 40 ετών μόλις αυτόν τον μήνα. Οι νεότεροι θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες ακόμη. Οι ιδιωτικές πωλήσεις έχουν πυρδοτήσει μία δημόσια αντιπαράθεση σε μία χώρα, που η οικονομία έχει περιέλθει σε τέλμα από την πανδημία και από χρόνια προβλήματα, όπως η απουσία ξένων επενδύσεων και το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι επικριτές τονίζουν ότι η απόφαση θα οξύνει τις ανισότητες εντός της χώρας, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τον Απρίλιο στο Καράτσι σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που άρχισαν να πωλούν το Sputnik V. Ιδιωτικά νοσοκομεία στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα, και τη Λαχόρη, αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις και ξέμειναν μέσα σε λίγε ςημέρες. Για εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για το εμβόλιο, αλλά δεν βρίσκουν διαθέσιμα, η δυσφορία εντείνεται. Ο Τζουνέιντ Τζαχανγκίρ, δικηγόρος στο Ισλαμαμπάντ, λέει ότι αρκετοί φίλοι του έκαναν ιδιωτικά το εμβόλιο. Ο ίδιος έκανε αίτηση για το Sputnik V, αλλά έλαβε ένα γραπτό μήνυμα ότι οι ιδιωτικοί εμβολιασμοί έχουν παγώσει. «Μου αρνούνται μία δίκαιη ευκαιρία να πολεμήσω τον ιό, εάν καταλήξω να κολλήσω» λέει. «Η ζήτηση υπάρχει και μπορώ να καταλάβω ποιος μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από την αδυναμία στην προσφορά». 

Η Φίζα Μπατούλ Γκιλάνι, επιχειρηματίας και κόρη του Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, πρώην πρωθυπουργού, λέει ότι γνωρίζει αρκετούς νέους ανθρώπους που προσπέρασαν τη σειρά και έκαναν δωρεά το κρατικό εμβόλιο. «Προτάθηκε και σε εμένα αυτό, αλλά το αρνήθηκα» λέει και προσθέτει πως οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν για τη δόση τους.

Πολλοί άνθρωποι όπως η Τεμίνα Σαντάφ, δεν έχουν αυτή την επιλογή. Η κ. Σαντάφ, 35 ετών, ζει με τον σύζυγό της και τον 7χρονο γιο τους σε μία εργατική συνοικία στα προάστια του Ισλαμαμπάντ. Η πανδημία έχει περιορίσει το οικογενειακό εισόδημα στα 128 δολάρια τον μήνα. «Αφού πληρώσουμε το ενοίκιο και το ρεύμα δεν μένουν και πολλά» λέει. Είχε τις αμφιβολίες της για το δημόσιο εμβόλιο, αλλά «η τιμή του ιδιωτικού εμβολίου είναι υπερβολικά υψηλή». Τονίζει πως «θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα, ώστε να είναι προσιτό και στους φτωχούς ανθρώπους».  

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News